Manevre ilegale ce afectează calitatea solului fertil într-o comună din județul Botoșani. Radu Grădinaru (AUR) sesizează Ministerului Mediului

Județul Botoșani are un potențial considerabil chiar și în domeniul agriculturii. Din păcate, autoritățile locale nu doar că nu întreprind nimic pentru a dezvolta zona, ci girează practici ilegale ce afectează calitatea solului. Așa s-a întâmplat în localitatea Crasnaleuca, comuna Coțușca, unde deșeurile adunate într-o groapă de gunoi improvizată au fost arse și îngropate în pământ. Radu Grădinaru, deputat AUR de Botoșani, a sesizat Ministerului Mediului această acțiune, desfășurată cu știința autorităților locale, care va avea un impact negativ asupra vegetației și solului.

„Județul Botoșani reprezintă o oază pentru agricultura românească, dispunând de soluri fertile și fiind împrejmuit de numeroase râuri ce servesc în mod pozitiv culturilor agricole. Deși există un enorm potențial agricol ce ar putea ajuta în repornirea economiei locale, condițiile foarte bune oferite de poziționarea județului nu sunt folosite în avantajul cetățenilor ci, mai degrabă, în calitatea pământului se intervine prin manevre ce ar trebui considerate ilegale și, prin urmare, ar trebui să fie sancționate”, punctează deputatul AUR în sesizarea către Ministerul Mediului.

Radu Grădinaru atrage atenția că această acțiune de ardere a deșeurilor a pus în pericol inclusiv viața locuitorilor din împrejurimi deoarece vântul puternic a întețit focul deschis, iar norul de fum rezultat a afectat calitatea aerului pe raza întregii comune.

 În context, deputatul AUR a solicitat autorităților să dispună verificări la locația menționată și consultarea avizelor primăriei în ceea ce privește decizia luată, precum și sancționarea ulterioară a autorităților locale pentru folosirea unor mijloace dăunătoare, care au afectat și poluat mediul.