Mama lui Aleksei Navalnîi declară că a văzut cadavrul acestuia și îi acuză pe anchetatorii ruși că vor să-i înmormânteze fiul în secret. Ce scrie pe certificatul de deces

Liudmila, mama lui Alexei Navalnîi, a anunțat joi că a fost dusă în secret la morga din Salekhard, unde i-a fost arătat trupul fiului său. Ea îi acuză pe anchetatorii ruși că plănuiesc să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și că au „șantajat-o” și „amenințat-o”, relatează Reuters. Totodată, echipa opozantului Aleksei Navalnîi a declarat că pe certificatul de deces al politicianului scrie că acesta a murit din cauze naturale.

Mama politicianului a spus că a petrecut aproape o zi la Comitetul de anchetă al orașului Salekhard, singură cu anchetatori și criminaliști. Un avocat al familiei a avut voie să participe doar în după-amiaza zilei de 22 februarie.

„Aseară m-au dus în secret la morgă unde mi-au arătat corpul lui Aleksei. Anchetatorii susțin că cunosc cauza morții, au pregătite toate actele medicale și legale. Le-am văzut deja și am semnat certificatul de deces.

Prin lege, ar fi trebuit să-mi dea imediat cadavrul lui Alexei, dar nu au făcut-o până acum. În schimb pun condiții și mă șantajează: unde, când și cum ar trebui să fie îngropat Aleksei. Acest lucru este ilegal.

În fața mea ei primesc ordine fie de la Kremlin, fie de la aparatul central al Comitetului de anchetă. Vor să o facă pe ascuns, fără priveghi. Vor să mă aducă la marginea cimitirului, la un mormânt proaspăt, și să spună: „Aici zace fiul tău.” Nu sunt de acord cu asta, vreau ca voi și eu să avem ocazia să ne luăm rămas bun de la Aleksei. Am înregistrat acest video pentru că au început să mă amenințe”, a spus Liudmila Navalnaia într-un clip video pe YouTube.

Potrivit acesteia, oficialii au amenințat-o că dacă nu vor respecta cerințele lor, vor „face ceva cu trupul lui Navalnîi”

„Timpul nu este de partea ta, cadavrele se descompun”.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, cel mai cunoscut politician al opoziției din Rusia, a murit pe neașteptate într-o colonie penală arctică săptămâna trecută. Echipa și familia sa au susținut că Kremlinul l-a ucis, o acuzație pe care Kremlinul a respins-o.

Mama lui a spus că i s-au arătat cadavrul și certificatul de deces. Echipa lui Navalnîi a spus că certificatul de deces scrie că politicianul de opoziție a murit din cauze naturale.

„Raportul medical privind decesul arătat mamei lui Aleksei Navalnîi a afirmat că cauzele morții au fost naturale”, a spus Kira Iarmîș pe X.

Cine ar fi torționarul lui Alexei Navalnîi, avansat în grad de Putin după moartea sa

Liderii occidentali și-au exprimat indignarea față de vestea anunțată de autoritățile ruse că Navalnîi, cel mai proeminent critic intern al președintelui Vladimir Putin, și-a pierdut cunoștința și a murit în închisoare.

Între timp, Putin l-a avansat în grad pe şeful adjunct al Serviciului penitenciar rus (FSIN), Valeri Boiarinev, despre care susţinătorii lui Navalnîi afirmă că a fost personal responsabil de torturarea disidentului rus în închisoare. Boiarinev a fost ridicat la gradul de general-colonel al Ministerului de Interne rus.

„Aceasta trebuie înţeles ca o recompensă pe faţă din partea lui Putin pentru torturarea” lui Navalnîi, a declarat Ivan Jdanov, directorul Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) într-o postare pe Telegram.

În iulie 2023, un ordin al lui Boiarinev de a limita posibilităţile ca Navalnîi să poată cumpăra alimente şi produse de primă necesitate a devenit cunoscut în timpul unei audieri în instanţă. În mod normal, deţinuţii îşi pot folosi banii pentru a-şi suplimenta raţiile sărăcăcioase cu achiziţii din magazinul închisorii.

Potrivit lui Jdanov, proaspătul general-colonel a fost responsabil şi de hărţuirea lui Navalnîi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat că ar exista vreo legătură între moartea lui Navalnîi şi această promovare, afirmând că este vorba despre o procedură normală.