Maia Sandu: „România ne ajută din nou. De mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut”

Maia Sandu a anunțat că de vineri, 14 octombrie 2022, Republica Moldova va cumpăra electricitate din România. „Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”, a mai scris Maia Sandu. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat azi, 13 octombrie 2022, că Hidroelectrica și Energocom au semnat un contract de furnizare pentru energia electrică în Republica Moldova, contract ce intră în vigoare la noapte.

„România ne ajută din nou – de mâine, vom cumpăra electricitate de peste Prut. Decizia Guvernului României vine după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete, de la începutul acestei săptămâni”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

„Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi. Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

Virgil Popescu: „În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova”


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat joi, 13 octombrie 2022, că România va vinde electricitate Republicii Moldova prin OUG 138/2022, care a fost adoptată miercuri, 12 octombrie 2022.

„Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că <<în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova>>”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

„Hidroelectrica și Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi un contract de furnizare – 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova”, a adăugat ministrul Energiei.