Maia Sandu: Republica Moldova consideră false referendumurile desfășurate de Rusia în Ucraina

Republica Moldova respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi consideră „false” aşa-zisele referendumuri desfăşurate de către Federaţia Rusă în mai multe regiuni ucrainene, a declarat vineri preşedinta Maia Sandu, care a precizat că Republica Moldova „nu recunoaşte nicio acţiune ulterioară a acestor referendumuri false”, informează IPN.

Într-o conferinţă de presă, Maia Sandu a spus că relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă a fost „afectată dramatic” de invazia Rusiei asupra Ucrainei. „Noi am condamnat şi o să condamnăm în continuare acest război. Şi o să condamnăm aceste acţiuni, repet, care nu respectă dreptul internaţional şi care nu respectă integritatea şi suveranitatea altor ţări”, a precizat Maia Sandu.

Ea a făcut aceste declaraţii după întrevederea cu Johannes Hahn, comisar european pentru buget şi administraţie, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

La rândul său, oficialul european a avertizat că, drept urmare a decretului de mobilizare semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, ar putea apărea un nou val de refugiaţi, lucru atestat în mai multe state. Potrivit lui Johannes Hahn, în acest context UE va acorda sprijin Republicii Moldova „pentru a face faţă unor eventuale noi valuri de refugiaţi”.

În opinia comisarului european, acţiunile liderului de la Kremlin arată disperare, dar şi confirmă faptul că nu mai este vorba despre o intervenţie specială, ci de un război.

„Am toată convingerea că Ucraina va fi capabilă să reziste acestor provocări, însă trebuie evident să ajutăm, în special ţările afectate, cum ar fi Republica Moldova. Pentru că a fost afectată profund de acest război şi vedem diferite manifestări ale modului în care a fost afectată – situaţia energetică, situaţia cu refugiaţii, dar şi impactul asupra comerţului şi economiei”, a mai spus Johannes Hahn.