Maia Sandu, replică pentru Serghei Lavrov: „Nu văd o legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată”

Președinta Republicii Moldova răspunde atacurilor lansate de ministrul rus de externe la adresa Chișinăului. Maia Sandu spune că nu vede nicio legătură între livrările de gaze din Rusia și obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană.

Serghei Lavrov a susținut că occidentul încearcă transformarea Republicii Moldova în a doua Ucraină.

Republica Moldova achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federația Rusă, a spus președinta Maia Sandu, în replică la afirmațiile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, cu referire la relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în contextul cererii de aderare.

Într-un interviu la TV8, președinta Maia Sandu a subliniat că țara sa este independentă și suverană și cetățenii săi decid dacă va deveni stat membru al blocului comunitar:

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată, am anunțat asta de mulți ani. Da, nu ne-am imaginat că o să se întâmple acest lucru într-un așa context.”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Uniunea Europeană că vrea să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină, în timp ce autoritățile de la Chișinău încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura blocului comunitar.

„Desigur, e clar că încearcă să transforme Moldova într-o a doua Ucraina. O astfel de abordare consumeristă din partea actualei conduceri moldoveneşti este foarte, foarte grăitoare când spun: ”Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente”.

Potrivit ministrului rus, comportamentul Chişinăului seamănă cu un truc. „Dacă nu faceţi asta, vom merge mai repede în Europa, iar dacă faceţi, oricum mergem, dar mai încet”.