Maia Sandu, la Bucureşti: Războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei. Vrem să cumpărăm gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri, la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, că războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei. Ea a arătat că Moldova vrea să cumpere gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ţine stabilitatea socială în ţară.

”În februarie, Guvernele ţărilor noastre au avut o şedinţă comună care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante. În iunie, şi Parlamentele s-au convocat într-o şedinţă comună iar cooperarea dintre comisiile parlamentare este la fel, una foarte bună. Sunt convinsă că dialogul dintre instituţiile noastre se va intensifica şi mai mutl, pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la UE”, a spus preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a mai arătat că ”experienţa României în acest domeniu le va fi foarte utilă”.

”Vă mulţumim pentru faptul că ne-aţi sprijin în demersul nostrul european. Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie şi pentru vocea României care a răsunat puternică, la Bruxelles, în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE”, a afirmat Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a precizat că ”integrarea europeană va înseamna pentru Moldova consolidarea unei societăţi ghidate de supremaţia legii şi de respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată şi prosperă piaţă, investiţii şi noi oportunităţi pentru cetăţeni”.

”Sprijinul României este cu atît mai preţios cu cât el vine atunci când îl aşteptăm mai mult”, a spus preşedintele Maia Sandu, arătând că de mai bine de 5 luni trăiesc cu ororile războiului, alături”. ”Războiul Rusiei asupra Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine. Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai afectată de război. Războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei”, a spus Maia Sandu în declaraţie.

Preşedintele Republicii Moldova a declarat că ”inflaţia record, datorată în special creşterii bruşte a preţurilor la energie şi carburanţi, afectează capacitatea de cumpărare a cetăţenilor noştri şi pune presiune mare pe producători, mulţi dintre care au pierdut şi pieţele de desfacere din est”.

”În acest an, suntem loviţi şi de secetă care pune în pericol munca agriculturorilor. Combinaţia de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru ţara mea, o povară pe care nu o putem duce singură. Apreciem rolul României care, alături de Germania şi Franţa, a cofondat platforma de sprijin pentru Moldova, în cadrul căreia partenerii noştri de dezvoltare din toată lumea ne oferă sprijin ţintit pentru problemele cu care ne confruntăm, dar situaţia ne cere să acţionăm cu urgenţă maximă şi să căutăm soluţii alternative, pentru a păstra stabilitatea ţării şi a trece cu bine de iarnă”, a mai spus Maia Sandu.

Ea a menţionat că ţara sa are nevoie de ”soluţii pentru securitate energetică acum”.

”Vrem să cumpărăm gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noştri nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ne ţine stabilitatea socială în ţară”, a afirmat preşedintele moldovean.

”Suntem o ţară mică, vulnerabilizată de război, iar cetăţenii noştri plătesc cel mai mare preţ, raportat la venit, pentru energie, din toată Europa. Pentru gaz, plătim deja un preţ dublu faţă de cel pe care îl plătesc consumatorii din România. Republica Moldova, la fel ca toată Uniunea Europeană, depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusive la gaze naturale, şi caută soluţii de substituire pentru această iarnă a gezelor cu păcura, lemne sau cărbune”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a menţionat că ”sunt îngrijoraţi şi de securitatea ţării”.

”Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituţiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova. Instituţiile noastre urmăresc cu atenţie evoluţia situaţiei din regiunea transnistreană. Analizăm riscurile la care suntem expuşi din interiorul ţării. Dar, cel mai important, aceste tensiuni de Securitate vulnerabilizează şi maim ult societatea, în condiţiile e creştere a preţurilor, în mod special pe resursele energetice”.

Ea a arătat că apreciază faptul că la începutul acestei luni, în Republica Moldova a fost creat un hub European pentru Securitate şi managamentul frontierelor, care îi conectează la sistemul de Securitate al UE.

”Şi totuşi situaţia volatilă de pe câmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est creşte gradul de incertitudine. Creşte numărul provocărilor lansate de forţe interne, ce urmăresc destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.
În pofida situaţiei grele în care ne aflăm, într-un climat instabil şi afectat de crize, Moldova vrea să se dezvolte, să avanseze în parcursul său european, să schimbe în bine viaţa oamenilor săi. Vom continua eforturile de reformare a instituţiilor din Republica Moldova, a justiţiei şi organelor de control, a sectorului serviciilor publice. Vom continua să finanţăm proiecte de dezvoltare a infrastructurii, programe de încurajare a afacerilor, care creează locuri de muncă şi dau un suflu nou comunităţilor. Vom investi în educaţie şi sănătate, în servicii mai bune pentru oameni”, a spus preşedintele moldovean.

Maia Sandu a menţionat că ”doar oferindu-le oamenilor o viaţă mai bună, mai sigură, putem obţine ca Moldova să devină, în timp, un pol de dezvoltare şi stabilitate în regiune”.

”Războiul şi consecinţele lui au subţiat resursele pe care planificam să le folosim în aceste proiecte. Asta înseamnă că va trebui să muncim mai mult, să optimizăm resursele bugetare, să căutăm susţinerea partenerilor – şi să mergem înainte.
Cetăţenii şi-au spus cuvântul: dezvoltarea democratică, după model european, este singura noastră şansă la o viaţă mai bună pentru oameni, în ţara lor. E o şansă pe care nu o putem rata. Ajutaţi-ne să rămânem pe acest drum. Pentru Uniunea Europeană, sprijinirea Moldovei în acest moment dificil ar fi o investiţie în păstrarea democraţiei şi în viitorul paşnic şi prosper al Europei de Est. România a fost alături de Moldova, de-a lungul anilor, la bine şi la greu. Am încredere că parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depăşim cu bine şi greutăţile cauzate de războiul din Ucraina. Acest război nedrept şi sângeros trebuie oprit. Ucraina are nevoie de ajutor ca să-şi apere oamenii şi viitorul. Suntem alături de ucraineni, le dorim izbândă şi pace. În vremuri tulburi, învinge omenia, grija, solidaritatea, ajutorul reciproc. Mulţumim autorităţilor şi cetăţenilor României că ne sunteţi alături”, a afirmat aceasta, în finalul declaraţiei.