Maia Sandu a primit-o în vizită la Chișinău pe Usrula von der Leyen

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o vizită la Chișinău. Președintele Maia Sandu a treansmis că vizita șefei Comisiei Europene reprezintă un puternic semn de sprijin pentru eforturile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană. „I-am reconfirmat Președintei Comisiei Europene că țara noastră face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini toate angajamentele pentru a începe negocierile de aderare cât mai curând posibil”, a spus Maia Sandu.

Aceasta a adăugat că susținerea Uniunii Europeane înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii noștri. „De la 1 ianuarie, vom vorbi mai ieftin la telefon atunci când vom călători în statele Uniunii Europene. Deja avem acces la platforma comună a UE pentru achiziționarea gazelor, fapt ce înseamnă că putem accesa surse noi de gaze la prețuri competitive. În ultimele două ierni, ajutoarele UE ne-au permis să acordăm compensații la plata facturilor la energie cetățenilor cu venituri modeste. Acest ajutor va continua. Astăzi a fost semnat un amendament la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană prin care am convenit că la sfârșitul acestui an, vor fi debursate 105 milioane de euro din pachetul de asistență de 250 milioane de euro anunțate anul trecut. Acești bani sunt destinați Fondului de reducere a vulnerabilității energetice prin care sunt acordate compensațiile la facturi în sezonul rece”, a spus Maia Sandu.

Sprijinul Uniunii Europene în acești ani grei a dovedit – și dovedește în continuare – că solidaritatea reprezintă temelia pe care s-a constituit și funcționează UE, a mai spus Maia Sandu: „Ne dorim mult să facem parte din această comunitate, în care țările sunt solidare unele cu altele, și să contribuim la promovarea acestor valori pe care le împărtășim”.