Mai multi șefi din Inspectoratul General de Aviație al MAI, urmăriți penal. Ancheta DNA vizează derularea contractelor de reparații avioane

Mai mulți ofițeri din conducerea Inspectoratului General de Aviație al MAI, în frunte cu inspectorul general Paul Cătălin Dache, au fost puși sub acuzare de procurorii DNA. Dosarul vizează procedurile de acordare și derulare a unor contracte de mentenanță. Cătălin Paul Dache este acuzat că ar fi aprobat, ilegal, documentaţia necesară efectuării plăţilor pentru o serie de lucrări nerecepționate sau cu probleme de execuție.

Șeful Inspectoratului General de Aviație al MAI, general de flotilă aeriană Paul Cătălin Dache, adjunctul acestuia, comandor (r) Florin Vasile și șeful Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul instituției, locotenent-comandor Andrei Bădulescu, au fost puși sub acuzație de procurorii DNA. Aceștia sunt vizați de o anchetă care vizează procedurile de acordare și derulare a unor contracte de mentenanță.

În afară de ofițerii enumerați mai sus, cercetarea procurorilor îi mai are în vedere pe Costin George Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă și Mihai Popa, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Cătălin Paul Dache a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, după cum a informat DNA, într-un comunicat de presă. Procurorii militari din cadrul Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus începerea urmăririi penale faţă de Cătălin Paul Dache, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Șeful Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice şi Coordonare Mentenanţă Aeronave, Andrei Bădulescu, adjunctul inspectorului general, Florin Vasile, Mihai Popa, director tehnic al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, George Constantin Barbu, director general al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi reprezentantul unei societăţi comerciale, au fost puși sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Care sunt acuzațiile formulate de procurori

Procurorii militari anticorupţie au arătat că faptele pentru care au fost formulate acuzațiile au fost comise în perioada 2019 – 2023, în contextul executării unor contracte de reparaţii/mentenanţă pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A şi Cessna C-560 Citation V. Contractele au fost încheiate de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI cu o asociere formată din Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi o societate comercială.

Potrivit procurorilor, Cătălin Paul Dache, în calitatea menţionată, ar fi aprobat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, documentaţia necesară efectuării plăţilor pentru lucrările menţionate, deși nu erau realizate sau erau executate necorespunzător. Dache ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate, care ar fi întocmit şi aprobat documentele necesare plătițlor.

„În contextul menţionat, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru asocierea respectivă”, se arată în comunicatul DNA.