MAI alocă 73% din Fondul de Rezervă pentru pensiile speciale. Senatorul Adrian Costea (AUR) solicită explicații

Senatorul Adrian Costea critică dur alianța PSD – PNL pentru măsurile de austeritate care li se aplică antreprenorilor și cetățenilor, însă mai puțin celor din ograda proprie. Potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate în luna septembrie, în aceeași zi în care erau anunțate măsurile de austeritate, bugetul MAI se suplimentează cu 500 milioane de lei din Fondul de Rezervă (73% din valoarea totală a fondului). Presa a scris că aceste fonduri ar urma să acopere cheltuielile cu pensiile speciale ale angajaților instituției.

Precizăm că Fondul de Rezervă este păstrat pentru intervenția în situații extreme precum dezastre, calamitățile naturale sau alte cazuri de forță majoră care ar afecta națiunea română.

Senatorul Adrian Costea a solicitat atât Guvernului, cât și Ministerului Afacerilor Externe, să explice de ce s-a decis suplimentarea bugetului MAI, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu a subliniat că se impun măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.

„21 septembrie era exact ziua când se anunțau măsuri de austeritate, reduceri de cheltuieli publice și creșteri de impozite impuse de situația economică gravă. Măsurile fiscale erau justificate public prin riscul depășirii deficitului bugetar, care în 2023 se anunță a fi de 100 miliarde lei, respectiv 6% din PIB, mult peste cei 5,5% agreați cu Comisia Europeană.

Populația va trebui să suporte scumpiri la toate produsele și curbe de sacrificiu pentru a plăti politicile dezastruoase ale guvernărilor de până acum”, punctează senatorul.

În acest context, Adrian Costea a solicitat răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Cum justificați alocarea pentru Asistență socială a unor bani din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, fond ce are cu totul altă destinație legală (intervenția în situații extreme precum dezastre, calamitățile naturale sau alte cazuri de forță majoră)?
  2. Puteți confirma că suma menționată mai sus (500 milioane lei) este într-adevăr alocată pentru pensiile angajaților MAI? Dacă nu, pentru ce s-a alocat acea sumă?
  3. Cum justificați plata din acest fond a unor pensii pentru M.A.I.?
  4. Cum justificați moral plata din Fondul special a unor pensii pentru „speciali” în timp ce populația „de rând” a României trebuie să suporte măsuri de austeritate, creșteri de prețuri, impozite și taxe? Cât este de morală această inechitate?