Macron: Războiul din Ucraina va dura şi trebuie să ne descurcăm fără gaze ruseşti

Emmanuel Macron a avertizat joi, într-un interviu televizat acordat cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, că această „vară şi începutul toamnei vor fi foarte dure” în războiul din Ucraina, faţă de care se arată pesimist. În acest context, preşedintele francez spune că trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazele ruseşti, care sunt folosite de Moscova ca „armă de război”, transmite BFMTV.

Întrebat despre consecinţele războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, şeful statului francez recunoaşte că „nu avem toate răspunsurile”. „Nu noi l-am declanşat şi nu suntem parte”, subliniază el.

Însă „trebuie să ne pregătim de faptul că ar putea dura”, avertizează Macron.

„Vara, începutul toamnei vor fi, fără îndoială, foarte dure”, insistă preşedintele francez, referindu-se mai ales la regiunea Donbas, din estul Ucrainei, care constituie în prezent ţinta principală a forţelor ruse. „Ucrainenii se apără cu un curaj incredibil cu ajutorul materialului (militar) furnizat de Occident. Însă acest război va dura”, adaugă Macron, promiţând totodată cu „Franţa va fi mereu capabilă să ajute Ucraina” şi „va face totul pentru a opri războiul”. Cel puţin 20 de persoane, printre care şi trei copii, au fost ucise joi la Viniţa în urma unii atac cu rachete efectuat de armata rusă. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul şi a repetat că Rusia este „o ţară asasină, o ţară teroristă”. În privinţa crizei energetice, Emmanuel Macron acuză „Rusia (de faptul că) foloseşte energia ca armă”. „Ne aflăm într-un război hibrid şi trebuie să ne pregătim de un scenariu în care trebuie să renunţăm în totalitate la gazele naturale ruseşti”, a declarat şeful statului francez. Macron îi îndeamnă în acest sens pe francezi la o „mobilizare generală”.

„Franţa, mulţumită modelului său energetc, este puţin dependentă de gazele naturale ruseşti. Însă vom diversifica şi vom căuta gaze naturale în altă parte. Vom asigura livrări din Norvegia, Qatar, Algeria, Statele Unite. Suntem pe cale să ne reconstituim stocurile”, a declarat el. Însă „trebuie de asemenea să ajutăm ţările mai dependente, ca Germania. Trebuie să intrăm într-o logică a sobrietăţii. Voi cere încă de pe acum administraţiilor, grupurilor mari, să pregătească un plan de consum mai mic. Va trebui să fim solidari cu vecinii noştri europeni”, a subliniat preşedintele francez.