Lucian Feodorov(AUR) – În Vama Racovăţ s-au investit milioane de euro și stă închisă în detrimentul cetăţenilor judeţului Botoşani

Satul Racovăţ din comuna Pomârla este situat chiar la graniţa între România şi Ucraina, iar punctul vamal Racovăţ este singurul din judeţ care face trecerea din România în ţara vecină.

Din păcate, punctul vamal de la Racovăţ din judeţul Botoşani în care s-au investit peste 3,5 milioane de Euro este închis de peste 10 ani în contextul în care autoritățile române îi acuză pe omologii ucraineni că nu au efectuat lucrările de modernizare necesare. 

Deputatul AUR Lucian Feodorov se arată indignat și cere ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, răspunsuri la această situație:

„Catastrofa reprezentată de această decizie de închidere a vămii este reflectată zi de zi în pauperizarea populaţiei din întreg judeţul, în special a cetăţenilor care se ocupau de comerţul vamal care au fost nevoiţi să revină la munca în agricultură sau să emigreze în străinătate.

Autorităţile au decis închiderea punctului de trecere a frontierei pe motiv că nu au respectat normele Schengen de securitate cu statele extra – comunitare, respectiv cu Ucraina.

Din 2015 de când Vama Racovăţ a devenit perfect funcţională, această stă cu lacătul pe uşă în detrimentul botoşănenilor care ar avea posinilitatea de a-şi suplimenta veniturile. 

  1. Când preconizaţi că veţi finaliza de implementat măsurile necesare pentru deschiderea vămii în relaţia cu autorităţile omoloage din Ucraina?
  2. Când aţi planificat deschiderea Vămii Racovăţ?”