Lovitură pentru românii cu salariul minim. Venitul lor ar putea să scadă din ianuarie

Lovitură pentru românii cu salariul minim. Venitul lor ar putea să scadă cu 83 de lei, din luna ianuarie. Și asta pentru că, la final de an, expiră măsura celor 200 de lei neimpozabili. Vorbim despre cei care primesc cel mai mic salariu pe economie. Asta înseamnă o pierdere de jumătate din majorarea salariului minim care a intrat în vigoare în octombrie.

Anul următor ar putea să vină cu o reducere netă a salariului minim. Mai exact, cei care sunt încadrați cu minimul pe economie ar putea să primească cu 83 de lei mai puțin în mână, pentru că într-o lună va expira măsura celor 200 de lei netaxați, conform Digi24.ro.

Mircea Burlacu – Blocul Național Sindical: Dacă nu se va lua nicio măsură de la 1 ianuarie, pentru cei pe salariul minim, vor avea un net mai mic. Urmează să avem un Consiliu în care să hotărâm ce facem cu salariul minim și cât putem să-l creștem. Deci măsura cu 200 de lei creează discriminări. Și cred că măsura corectă ar fi să crească salariul minim pentru salariați. Guvernul a avut mai multe discuții cu sindicatele și patronatele pentru a găsi o soluție. O propunere a fost ca salariul minim să crească din nou astfel încât să se compenseze eliminarea măsurii celor 200 de lei neimpozabili.

Sterica Fudulea – Consiliul IMM-urilor: La ultimul consiliu s-a pus în discuție această variantă cu care noi nu am fost de acord. Într-un an ar fi cea de a patra creștere a salariului minim și ar fi dezastru pentru mediul de afaceri și pentru IMM-uri, pentru cei mici. Nu poate suporta mediul de afaceri încă o creștere doar pentru ca statul să încaseze niște bani. De la început de an am putea reveni la salariul minim diferențiat în funcție de domeniu de activitate. Dar, orice decizie s-ar lua, tot Executivul va fi principalul câștigător.

Adrian Codirlașu – analist financiar CFA: Anul viitor vom avea mai multe runde de alegeri, este o măsură pentru Guvern atât pentru a crește salariile în economie, cât și de a crește încasările la buget. Aceasta va fi măsura folosită în contextul electoral și a crește și salariile către o mare parte din forța de muncă. Peste 30% lucrează pe minimul pe economie. Ultima creștere a salariului minim a fost făcută în luna octombrie 2023 cu 300 de lei brut.