ROPRES

„Lovitură” pentru funcționarii din Franța. Nu mai au voie să stea la muncă pe TikTok și Netflix

Distribuiți acest articol!

Guvernul francez a interzis vineri instalarea şi utilizarea de aplicaţii „recreative” ca Tiktok sau Netflix pe telefoanele de serviciu ale celor 2,5 milioane de funcţionari de stat, afirmând că acestea prezintă „riscuri în materie de securitate informatică şi protecţia datelor agenţilor publici şi ai administraţiei”, relatează AFP, informează Agerpres.

Între aplicaţiile interzise se numără „aplicaţii de jocuri cum este Candy Crush, de streaming ca Netflix (SUA) şi recreative ca TikTok (China)”, a explicat anturajul ministrului funcţiei publice, Stanislas Guerini.

Interdicţia se referă şi la Twitter, a menţionat sursa citată.

Ministerele vizate au fost notificate şi instrucţiunea „constrângătoare” intră în vigoare imediat. Ea nu se referă şi la telefoanele personale ale funcţionarilor de stat.

Funcţionarii care doresc să utilizeze una dintre aplicaţiile interzise în scopuri de „comunicare instituţională” va trebui să depună o cerere de derogare pe lângă conducerea departamentului informatic al ministerului lor. În caz de încălcare a interdicţiei, nu este prevăzut deocamdată un sistem unificat de sancţiuni, eventualele sancţiuni urmând să fie decise „la nivel managerial” de fiecare minister, a mai indicat biroul lui Guerini.

Cazul din SUA
Casa Albă, Comisia Europeană, guvernele Canadei şi Marii Britanii, în special, precum şi o serie de alte organizaţii le-au interzis recent funcţionarilor lor să folosească TikTok pe telefoanele de serviciu. În centrul preocupărilor se află o lege chineză din 2017 ce le impune companiilor locale să pună la dispoziţia autorităţilor, la solicitarea acestora, date personale ce pot ţine de securitatea naţională.

Purtătoarea de cuvânt al diplomaţiei chineze Mao Ning a asigurat vineri că guvernul chinez „nu a cerut şi nu va cere vreunei companii sau persoane să colecteze sau să-i remită date provenite din străinătate, într-un mod care să încalce legile locale”

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...