Lovitură din partea guvernului. Aviz negativ pentru legea consumatorului vulnerabil. Prețurile la energia electrică vor continua să crească

Prețurile la energia electrică au explodat și vor continua să crească. Proiectul de lege al Ministerului Muncii și Protecției Sociale privind consumatorii vulnerabili va fi dezbătut în Parlament. Unul dintre avizele acestuia este nefavorabil!

Scumpiri în masă la facturile pentru energia electrică

Liberalizarea pieței energetice a dus inevitabil la creșterea tarifelor pentru curent și gaze cu 23%, repsectiv 20%, din decembrie până în iulie. România a trebuit să respecte o directivă europeană privind liberalizarea pieței, iar întârzierea aplicării acesteia a dus la creșteri explozive. Creșterea prețului la energie este dată și de costul certificatului de carbon. “Acolo unde există energie pe cărbune preţul este foarte sus, 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costurile de producţie şi evident că toţi ceilalţi producători vor beneficia de acest preţ şi vor face profit.” a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Tot acesta vine și cu sfaturi pentru români. Consumatorii ar trebui să încheie contracte noi în piața liberă, căci sistemul universal este unul scump. “Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă, nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă – şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ – este compania noastră, Hidroelectrica, faceţi contracte!” a recomandat ministru.

Legea consumatorului vulnerabil – avizată nefavorabil

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat în luna mai un proiect de lege pentru protecția consumatorului vulnerabil. Acesta a fost deja adoptat de Senat, în prezent fiind blocat la Camera Depuaților. Prim-ministrul Florin Cîțu susține că vrea ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Legea stabilește măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie electrică, având în vedere prețurile crescânde.

Proiectul de lege prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, cuprinse între 160 și 500 de lei, pentru aproximativ 400 de mii de gospodării. Ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în forma Guvernului. Există și o limită maximă a veniturilor până la care poate beneficia o persoană. Pentru ajutoarele privind încălzirea, suma maximă este de 810 lei/persoană în cazul familiilor și 1445 lei în cazul unei persoane singure.

Proiectul are nevoie de 4 avize, două dintre acestea fiind deja obținute. Consiliul Legislativ a avizat deja favorabil proiectul de lege, făcând totuși recomandări și observații. Consiliul Economic și Social a avizat însă nefavorabil proiectul inițiat de Minister. Printre motivele invocate, CES susține că proiectul de lege nu modifică situația de fapt, întrucât o serie de măsuri nonfiscale sunt lăsate pentru reglementarea unor acte normative ulterioare. Aceștia mai susțin că lipsesc formulele de calcul a nevoilor energetice, iar cuantumul ajutorului de încălzire pe lemne este subdimensionat față de costurile reale de consum.

Legea M.M.P.S. va mai trebui să primească avize din partea Consiliului Concurenței și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Procedura dezbaterii în Camera Deputaților a proiectului ar putea fi reluată chiar de săptămâna aceasta.