Livrarea tancurilor Abrams către Ucraina ar putea dura mai mult de un an

Ar putea dura mai mult de un an pentru ca armata americană să livreze tancuri M1 Abrams Ucrainei, a declarat joi secretarul pentru armată Christine Wormuth, iar planurile sunt încă în curs de elaborare cu privire la modul în care vor fi livrate – și când, transmite CNN.

„Ne uităm la care este cea mai rapidă modalitate prin care putem trimite tancurile către ucraineni”, a declarat Wormuth în timpul unui eveniment al Defense Writers Group. „Nu va fi o chestiune de săptămâni, voi spune asta. Niciuna dintre opțiunile pe care le explorăm nu este de săptămâni sau două luni. Sunt implicate termene mai lungi. Dar cred că există opțiuni care sunt mai puțin de doi ani, mai puțin de un an și jumătate. Dar, din nou, trebuie să analizăm avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele.”

„Cred că rămâne de stabilit dacă tancurile ar putea ajunge acolo până la sfârșitul anului”, a spus ea.

Printre opțiunile prezentate secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, se numără construirea tancurilor „de la zero”, a spus Wormuth. În mod obișnuit, însă, armata modernizează variantele de tancuri existente în loc să le construiască de la zero.

Ea a mai spus că se analizează opțiuni care ar include „țări cărora le-am vândut tancuri anterior”, ceea ce ar putea „probabil să le ofere tancuri ucrainenilor mai repede, dar ar putea perturba relațiile cu aliați importanți”.

De când SUA au anunțat că tancurile M1 Abrams vor fi furnizate Ucrainei alături de alte tancuri de la națiuni partenere, oficialii americani au avertizat că termenul de livrare a acestora ar putea fi substanțial.

Și nu este vorba doar despre tancurile în sine; așa cum a subliniat Wormuth joi, este vorba și despre faptul că sprijinul va include, de asemenea, vehicule de recuperare, muniție și instruirea trupelor ucrainene care vine odată cu acestea.