Liviu Burcea: Este nevoie de o generație educată dacă vrem să fim un popor sănătos și să rezistăm în această lume de mari puteri

Liviu Burcea, reprezentat al GRUPULUI CIVIC NAȚIONAL PENTRU CINSTIREA EROILOR, a fost invitat la emisiunea Istoria Românilor 1859 cu Alexandru Săraru pentru a discuta despre importanța istoriei și a geografiei în politică, diplomație și doctrină militară.

Urmăriți emisiunea integral pe Facebook accesând link-ul următor: https://fb.watch/4ZeglHZ3Bj/

“Am fost la Mănăstirea Zamfira și am fost șocat de modul în care a ajuns conacul jupanitei Zamfira. Este total degradat acel obiectiv de interes cultural major în România. Trebuie să luăm exemplu austriecilor sau al nemților care oricărui bolovan îi creează o poveste și îl “vând” turiștilor pe bani grei. Noi avem la fiecare pas istorie și cultură de care ne batem joc. Aici se vede lipsa istoriei și a geografiei din școală” susține domnul profesor Alexandru Săraru.

“Din titulatura ministerului Culturii a dispărut identitatea națională și spun asta prin faptul că anul acesta este o mare sărbătoare numită “Transportul pe calea ferată în Europa”, este anul căilor ferate în Europa. Cei de la minister au sărbătorit prin închiderea micului Muzeu al Căilor Ferate Române. Acel muzeu a funcționat, iar aici se vede cât de mult se dorește cultura în această țară. Nu știm să ne vindem poveștile pentru că nu le știm. Aici se vede lipsa istoriei și a geografiei din școală.”

Este extraordinar de importantă istoria și geografia începând cu școala primară până la liceu și chiar facultate, dar ca educație generală. Este esențială în momentul în care vrei să faci politică, în momentul în care ești diplomat pentru că dacă nu le știi, ca politician, cum poți să susții o cauză națională și ce te motivează în momentul în care ești implicat într-o negociere dacă nu îți cunoști geografia sau istoria. Ca diplomat, în momentul în care reprezinți România în foruri internaționale, când ești ambasador la ONU, UNESCO, nu ai cum să îți susții teoria indentității naționale fără istorie și geografie.

În constituție scrie că România trebuie să fie țară suverană, stat național, independent și indivizibil. În momentul în care aceste materii sunt date la o parte, automat, toate aceste noțiuni pe care le-am enumerat vor dispărea pentru că oamenii nu vor mai ști ceea ce înseamnă acel fapt.” susține domnul Liviu Burcea.

Domnul Liviu Burcea vorbește despre Primul Război Mondial și ce a însemnat educația în acele momente critice, precum și reformele lui Carol al II-lea în tot ce a însemnat educație patriotică.
“Faptul că Primul Război Mondial s-a purtat pe teritoriul nostru a fost o rană sângerândă cu un număr fantastic de mare de morți. Cauzele acestui prăpăd nu a fost numai al războiului propriu-zis ci el a fost consecința unor fapte mai puțin glorioase ale politicului român, care și atunci ca și acum se urmărea interesele personale. Numărul mare de victime din Primul Război Mondial a fost cauzat de proasta organizare a armatei, a ofițerilor de foarte slabă calitate în marea majoritate, iar eroismul românului de rând nu putea ține piept armamentului modern, a tacticilor moderne și să nu uităm că am avut generali care au fugit de pe câmpul de luptă.

Carol al II-lea a tras niște concluzii foarte bune și anume, că este nevoie de o generație educată dacă vrem să fim un popor sănătos și să rezistăm în această lume de mari puteri. A pus foarte mult preț pe cultură și să nu uităm că aceste ramuri: muzee, școli, educația, s-au dezvoltat fantastic de mult pe vremea lui. S-a pus accent pe o educație patriotică, dar nu forțată, cum s-a întâmplat pe vremea guvernului comunist.

Americanii nu au luptat decât câteva luni pe front și au tomuri întregi de istoria lor militară în Primul Război Mondial. România a luptat câțiva ani și din păcate avem foarte puține lucrări despre marele efort al civililor și al militarilor români. Am citit lucrări despre Primul Război Mondial mai echilibrate la o carte scrisă de un istoric american.”