„Lista rușinii” cu școlile neperformante, după simularea la BAC și Evaluarea Națională. Educația a făcut un plan fără măsuri

Din iulie, școlile din fiecare județ, dar și din Capitală, vor fi ordonate într-un top în funcție de media notelor primite de elevi la Evaluarea Națională, și la simularea din luna februarie.

Ministerul Educației promite un plan de intervenție în unitățile unde procentul rezultatelor sub pragul corijenței este mare, iar media pe școală este sub 7. În continuare, profesorii care trimit la examen generații de copii prost pregătiți nu pot fi sancționați.

S-a sunat adunarea printre șefii din educație, după ce doar o treime dintre elevii de a opta au luat peste 5, la simularea Evaluării Naționale.

Un plan de atac, împărțit militărește pe zile și puncte, a fost întocmit la minister, în câteva zile. Un prim pas a fost întocmirea unei „liste a rușinii”, pe care sunt școlile cu media notelor sub 7, la simulare, separat pe discipline – română și matematică. Urmează organizarea de seminarii online, între profesori și inspectorii de specialitate. În fine, ministerul va colecta de la directori „planuri de intervenție”. Care trebuie, desigur, aprobate! Așadar, deocamdată nimic despre pregătirea suplimentară a elevilor ori a dascălilor!

Un exemplu șocant este județul Iași, unde la simulare 41% dintre școlari au luat cel mult 3,99! În acest caz, deși există profesori de excepție, ei vor trage ponoasele alături de colegii lor.

Mihaela Popa, profesor de matematică: „Elevii mei au luat peste 9 anul trecut la Evaluarea Națională, și au fost și trei de 10. Eu nu înțeleg ce dorește acest document! Birocrație, tabele, statistici… eu mă așteptăm ca ministerul să vină cu niște măsuri clare încă din septembrie. Ne confruntăm cu elevii care au avut doi ani de pandemie și un an profesorii în grevă. Nu mai putem vorbi de problema unor elevi sau a unor profesori, pentru că există și aceste cazuri.”

Ministerul Educației le-a cerut inspectorilor din județe ca până pe 15 iulie să livreze un clasament al școlilor care sunt în jurisdicția lor, luând în calcul media notelor de la simulare și de la Evaluarea Națională, din fiecare unitate. Oficialii nu au precizat încă ce au de gând să facă cu acest top. Teoretic, ar trebui să încurajeze performanța, premiindu-i pe profesorii cu rezultate bune, și sancționându-i pe cei ai căror elevi nu s-au descurcat nici la simulare, nici la examenul în sine.

Profesorii nu pot fi premiați ori sancționați

Doar că, în prezent, nu există un cadru legal pentru a mobiliza cadrele didactice, la gândul unor bonusuri ori de teama unor penalizări. Evaluarea profesorilor, pe criterii clar stabilite, e încă în stadiul de proiect… Comisia din Ministerul Educației, însărcinată să pună la punct regulile, a amânat de mai multe ori termenul limită pentru finalizarea discuțiilor.

Între timp, fără vacanțe și zile libere, până la examenul pentru clasa a opta mai rămân doar două luni.