Lilian Scripnic (AUR): Raportul referitor la propunerile Parlamentului European de modificare a tratatelor, un atentat la suveranitatea României

Raportul referitor la propunerile Parlamentului European de modificare a tratatelor reprezintă un atentat la la suveranitatea națiunilor, afirmă deputatul AUR Lilian Scripnic, întrucât în spatele unor principii frumos enunțate se ascund adevăratele intenții de a înclina balanța puterii înspre birocrații de la Bruxelles.

Declarația a fost făcută în contextul în care Parlamentul European a adoptat miercuri, 22 noiembrie, o rezoluție care include mai multe propuneri radicale pentru reforma UE, printre care se numără și renunțarea la dreptul de veto al statelor membre. Rezoluţia PE a fost adoptată cu 291 voturi pentru, 274 împotrivă şi 44 abţineri.

„Autoritățile de la Bruxelles s-au străduit să împacheteze frumos marile reforme pe care le propun prin formulări impresionante precum: întărirea rolului parlamentelor naționale, consolidarea rolului Parlamentului European în procesul legislativ și dobândirea calității de co-legiuitor în ceea ce privește cadrul financiar multianual, întărirea rolului partidelor politice europene, sporirea capacității Uniunii de a acționa în condiții de legitimitate democratică și responsabilitate la provocările geopolitice actuale și la perspectiva extinderii, sporirea participării cetățenilor la procesul de decizie prin organizarea de referendumuri la nivelul Uniunii ș.a.”, a precizat deputatul.

Lilian Scripnic a constatat că aceste modificări nu sunt mediatizate și dezbătute în plan intern.

„Europarlamentarii celor două partide aflate la guvernare nu se străduiesc să informeze românii despre ceea ce li se pregătește în birourile de la Bruxelles. Nu ar avea niciun interes în acest sens dat fiind faptul că unii dintre ei nici nu au îndrăznit să voteze împotrivă și s-au abținut la vot. Consider că cei care s-au abținut de la vot și nu au votat împotriva acestor reforme aberante datorează explicații opiniei publice”, a punctat deputatul.

Prin urmare, Lilian Scripnic solicită premierului Marcel Ciolacu și liderului PNL, Nicolae Ciucă să explice de ce reprezentanții propriilor partide nu și-au exercitat dreptul de vot în cadrul mandatului conferit de poporul român, preferând să se abțină sau să nu voteze. Deputatul a mai spus că și reprezentații USR au de dat explicații pe aceeași temă.