Lilian Scripnic (AUR): Enel și Eon au generat o nouă criză. Contractele de furnizare cu energie electrică vor înceta în curând

Deputatul AUR Lilian Scripnic atrage atenția asupra faptului că furnizorii de energie electrică, Enel și Eon, au început o campanie de informare a anumitor societăți comerciale din România în care acestora li se aduce la cunoștință încetarea contractelor de furnizare cu energie electrică la sfârșitul perioadei contractuale fără posibilitatea prelungirii unui nou contract. În acest context, deputatul AUR Lilian Scripnic adresează o serie de întrebări președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, cu privire la felul în care ANRE intervine în protejarea românilor.

Enel și Eon invocă mai multe cauze: presiunea asupra ofertei de energie electrică disponibilă în UE și în România, creșterea prețurilor pe principalele piețe europene și impactul lor asupra formării prețului în România, precum și lipsa lichidităților generată de măsurile de sprijin aplicate clienților finali, luate de Guvern în ultima perioadă.  

În ce modalitate va interveni instituția dumneavoastră pentru a proteja și feri de consecințe nefaste societățile care sunt vulnerabile în fața situației sus menționate? Societățile care nu reușesc să contracteze un nou furnizor de energie electrică intră automat în furnizarea de ultimă instanță? Care sunt tarifele practicate pentru situația de FUI (Furnizarea de ultimă instanță)?”, a întrebat deputatul AUR Lilian Scripnic.

Societățile comerciale informate de Enel și Eon mai au la dispoziție aproximativ o lună de zile până la momentul în care contractul de furnizare actual va ajunge la final, lăsându-se în sarcina administratorilor semnarea unui nou contract cu un alt furnizor, asta dacă vor găsi un nou furnizor gata să le accepte locul de consum, pentru că o bună parte dintre furnizori refuză noile contracte venite din partea persoanelor juridice.