Ligia Deca, verdict despre salarizarea profesorilor în 2024. Cum vor crește salariile

Ligia Deca, ministrul Educației, a afirmat vineri că există posibilitatea unei creșteri de 20% a salariilor în învățământ pentru anul viitor. Această majorare va fi implementată în mai multe etape.

Ligia Deca a transmis că majorarea salariilor profesorilor va avea ca rezultat venituri cu peste 50% mai mari în comparație cu luna iunie din acest an.

Ministrul a menţionat că la ultima discuţie avută între premierul şi reprezentanţii sindicatelor s-au analizat mai multe variante de etapizare.

Ligia Deca, despre creșterea salariilor profesorilor din 2024


„Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată.

În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică”, a spus Ligia Deca.

Conform declarațiilor ministrului Educației, din ultimele discuții a reieșit un posibil procent de creștere de 20% pentru anul 2024. Detaliile referitoare la etapele de acordare a acestei majorări nu au fost încă finalizate.

Acest lucru ar implica o creștere de peste 50% față de nivelul salariilor dinaintea lunii iunie a acestui an.

Discuție pe salarii între Guvern și sindicaliști


Ligia Deca spune că prezent are loc un dialog deschis între Guvern și federațiile sindicale.

„Ceea ce eu ştiu clar, în acest moment, este că vom avea o creştere de peste 50% pe media salariilor din învăţământ faţă de ce aveam înainte de luna iunie şi, de asemenea, vom regla toate inechităţile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanţii profesorilor”, a mai spus ministrul.

Conform afirmațiilor acesteia, se propun măsuri care să conducă la creșterea salariilor pentru directori, directorii adjuncți și personalul de conducere. Inclusiv alte categorii care, având alt regim salarial, nu au beneficiat în aceeași măsură de majorările salariale.

Ligia Deca promite un anunț oficial în scurt timp
Ligia Deca a mai spus că la ultima discuţie avută între premierul şi reprezentanţii sindicatelor s-au analizat mai multe variante de etapizare.

Deocamdată, spune ea, nu există o variantă agreată. Astfel că, nu ar dori să se iasă în spațiul public cu ceva neconfirmat.

„Cred că, în scurt timp, vom putea face un anunţ public şi vor putea confirma şi reprezentanţii cadrelor didactice”, potrivit Agerpres.