Budăi sună sau abordează femei noaptea. Ciolacu i-a cerut „să înceteze să mai bea”

Marius Budăi, ministrul muncii, a provocat două episoade care au alertat PSD, partidul său. Întâi, în august 2022, la un hotel din Olimp, el a sunat o deputată noaptea, susțin surse concordante din partid. Soțul acesteia a fost nevoit să coboare la recepție pentru a interveni. Apoi, în ianuarie 2023, la Hotelul Mara din Sinaia, Budăi a provocat un episod asemănător, tot la adresa unor femei. În ambele cazuri, sursele spun că ministrul consumase alcool.

Jurnaliștii de la Libertatea au încercat să ia legătura cu ministrul Budăi, dar acesta nu a răspuns întrebărilor. Miercuri, acesta a evitat să se intersecteze cu jurnaliștii la Parlament.

Șefii PSD știu de aceste incidente, dar nu au făcut nimic. Surse din partid spun că Marcel Ciolacu i-a cerut „să înceteze să mai bea”, conform Libertatea.

În luna august, după ce a consumat alcool, ministrul Marius Budăi a sunat noaptea o deputată PSD, colegă de partid, care era cazată în același hotel. Momentul a fost relatat de mai multe surse concordante, sub protecția anonimatului.

29 spre 30 august 2022

PSD a organizat la finalul lunii august, în stațiunea Olimp, mai multe evenimente pentru a pregăti sesiunea parlamentară din toamna lui 2022. Invitați erau toți senatorii și deputații, miniștrii și conducerea PSD.

Ministrul, potrivit surselor din partid, a consumat alcool în prima seară a evenimentului, în noaptea de 29 august spre 30 august, și „se afla în stare de ebrietate” când s-a decis să sune o colegă de partid. Deputata PSD nu era singură în camera de hotel, ci împreună cu soțul său, cu care venise la evenimentul de la mare. Văzând „insistența” ministrului, soțul deputatei a reacționat și a avut „o discuție aprinsă cu ministrul Budăi”, la parterul hotelului, potrivit mai multor martori oculari. Ei au refuzat să apară cu nume și prenume, dar au acceptat să devină public ceea ce au văzut.

„Momentul a fost jenant, Budăi încerca să fie macho man, iar deputata era cu soțul ei în cameră. Nu era pentru prima dată când avea un astfel de comportament, mai ales când bea, dar aici s-a trezit că dă peste un bărbat. Deputata nu avea nicio vină, totul a fost extrem de delicat”, povestește un membru PSD care a fost prezent în momentul confruntării dintre soțul deputatei și ministrul muncii.

Vom proteja, așadar, numele femeilor abordate de ministrul în vârstă de 50 de ani, dar vom face publice toate celelalte detalii, locurile, datele, participanții și faptele.

„Ce ar putea face o femeie, dacă nu a făcut conducerea partidului nimic?”

„Discuția cu soțul doamnei deputat a fost destul de aprinsă. Foarte aprinsă”, a rememorat un alt social-democrat prezent la Olimp.

Ministrul a fost obligat să ceară scuze și s-a comportat ulterior de parcă nu s-a întâmplat nimic, spun colegii săi. Marcel Ciolacu a plecat de la evenimentele de la Olimp din prima zi, 29 august, din cauza stării de sănătate a mamei sale, care ulterior a decedat. Președintele PSD a fost informat despre episod. Marcel Ciolacu i-a cerut „să înceteze să mai bea”.

„Deputata a fost deranjată de modul în care s-a comportat Budăi. Dar nu a dorit să facă valuri în partid, mai ales că nimeni nu l-a sancționat pe Budăi după comportamentul grosolan. Ce câștiga dacă ieșea public să spună ce a făcut Budăi? A preferat să lase lucrurile așa, ca întregul partid să spună că totul a fost o neînțelegere din cauză că ministrul era băut. Ce ar putea face o femeie, dacă nu a făcut conducerea partidului nimic? Risca mai mult dacă spunea public”, a comentat unul dintre social-democrații care au urmărit derularea evenimentelor în zilele următoare.

Incidentul a fost confirmat de social-democrații cu care jurnaliștii Libertatea au discutat, dar nimeni nu vrea să-și asume public. Nicio altă reprezentantă a conducerii PSD de sex feminin nu a reacționat în acest caz.

Toată cearta a ajuns să fie cunoscută rapid în tot partidul.

Derapaje ale ministrului și la evenimentul PSD de la Sinaia, ianuarie 2023

Câteva luni după evenimentul de la Olimp, ministrul Budăi a fost monitorizat mai atent de conducerea PSD pentru a vedea dacă și-a schimbat comportamentul și mai are derapaje pe fondul consumului de alcool. La următorul eveniment major organizat de partid, înaintea debutului sesiunii parlamentare din 2023, miniștrii, deputații, senatorii s-au reunit, la finalul lunii ianuarie, alături de conducerea PSD la Hotelul Mara din Sinaia.

Comportamentul ministrului nu s-a schimbat foarte mult. La Sinaia, „ministrul s-a îmbătat din nou”, spun surse din partid pentru Libertatea.

„Era foarte beat. Nu știu dacă băuse mult sau nu ține la băutură, dar arăta ca un om foarte beat”, spune o sursă participantă la eveniment.

„Problema majoră nu este că se îmbată, că asta putem face cu toții, ci că nu se mai controlează. Iar când se îmbată începe să dea telefoane, începe să vorbească urât sau să aibă gesturi nepotrivite”, relatează surse participante la reuniunea de la Sinaia.

De data aceasta, ministrul „băut”, după cum spun cei prezenți, a avut derapaje verbale și fizice la adresa altor două femei. În primul caz a folosit cuvinte injurioase, în timp ce a doua oară a avut gesturi „deranjante și nepotrivite”.

De fiecare dată a fost atenționat, de către cei din jur, că „a depășit limita”. Scuza partidului a fost, încă o dată, că ministrul „a fost băut și că a prezentat scuze pentru comportamentul deplasat”.

Jurnaliștii Libertatea au încercat să ia legătura cu ministrul Budăi, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice și mesajelor în care a fost întrebat explicit despre evenimentele de la Olimp și Sinaia.

Cine este ministrul Marius Budăi

Ministrul Marius Budăi, 50 de ani, este deputat de Botoșani din 2016. Ocupă pentru a doua oară portofoliul de la Muncă, după ce a făcut parte din Guvernul Dăncilă, noiembrie 2018 – noiembrie 2019. Înainte de a veni la București, a fost directorul executiv al Casei de Pensii Botoșani între 2013 și 2016. În CV-ul depus la Parlament, Budăi menționează la informații suplimentare „asumarea responsabilității”. Este căsătorit și are un copil.

Ministrul Budăi este responsabil pentru reforma pensiilor din PNRR, iar o miză importantă o reprezintă reforma pensiilor speciale.

Femeile parlamentare, țintă a hărțuirii sexuale chiar din partea colegilor de partid

Studii din 2016 și 2018, realizate de Uniunea Interparlamentară (IPU), organizația globală a parlamentelor naționale, concentrate pe țările europene, au constatat că violența împotriva femeilor în politică este larg răspândită. Ambele studii arată și că un sfert dintre femeile parlamentare intervievate au fost ținta hărțuirii sexuale comise de colegii parlamentari bărbați, atât din propriul lor partid politic, cât și din partide opuse celui al lor. În Parlamentul României, din cei 466 de parlamentari, doar 87 sunt femei.

România se află pe locul 24 în Uniunea Europeană în ce privește prezența femeilor în Parlament. Doar Cipru, Malta și Ungaria stau mai prost decât noi. La nivelul guvernului stăm și mai prost: doar două femei conduc ministere.