Legătura neașteptată dintre erupția unui vulcan din Alaska și o schimbare esențială în istoria Imperiului Roman după moartea lui Iulius Caesar

La un an după asasinarea lui Iulius Caesar în anul 44 î.e.n. cronicile arată că a venit o perioadă cu foamete, boli, recolte compromise și temperaturi foarte scăzute. Republica își trăia ultimii ani, iar Roma a devenit Imperiu în anul 27 î.Hr. Însă, o teorie arată că problemele de la Roma au fost agravate de o erupție vulcanică produsă la 10.000 km depărtare, într-o insulă de lângă Alaska. De mai multe ori în istorie, erupții care s-au întâmplat la multe mii de kilometri au dus la răciri ale vremii care au avut ca urmări foamete și revolte. Nu sunt numeroase cazurile în care legătura directă a putut fi stabilită, dar exemplul de acum este bine documentat și argumentat.

Pe scurt, cercetătorii spun că o erupție petrecută în insulele Aleutine în anul 43 î.e.n. a avut consecințe atât de puternice asupra climei timp de 2-3 ani, încât a contribuit la schimbarea cursului istoriei în Imperiul Roman și nu numai.

În ultimii 20 de ani mai multe studii au făcut legături între fenomene care s-au petrecut la mii de km distanță, fenomene despre care oamenii care au trăit atunci nu aveau cum să știe. Pentru un cetățean roman ar fi fost incredibilă ideea că are mai puțină mâncare și că înghețul a venit la începutul toamnei din cauza unui vulcan care a erupt în cealaltă parte a globului.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro