Lavrov: Operațiunea rusă din Ucraina nu se mai limitează acum doar la Donbas

Într-un interviu acordat miercuri, Lavrov a spus că realitățile geografice s-au schimbat de când negociatorii ruși și ucraineni au purtat discuții de pace în Turcia, la sfârșitul lunii martie, negocieri rămase, însă, fără rezultat.

La acea vreme, a spus el, accentul s-a pus pe autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk, entităţi separatiste din estul Ucrainei, de pe teritoriul cărora Rusia a declarat că intenţionează să alunge forţele guvernamentale ucrainene.

„Acum, situația geografică este diferită, este departe de a fi vorba numai despre Donețk și Lugansk, este, de asemenea, vorba și despre regiunile Herson și Zaporojia și o serie de alte teritorii”, a spus Lavrov, referindu-se la teritorii dincolo de regiunea Donbas, pe care forțele ruse le-au ocupat total sau parțial.

Lavrov lansează noi amenințări la adresa Ucrainei

Dacă Occidentul, din „furia neputinței” sau din dorința de a agrava situația, continuă să aprovizioneze Ucraina cu arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, „aceasta înseamnă că operațiunile se vor extinde dincolo de linia actuală”, a adăugat Lavrov.

Moscova nu i-ar putea permite președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, „sau oricui îl va înlocui”, să amenințe teritoriul Rusiei sau pe cel al republicilor Donețk și Lugansk cu sisteme cu rază lungă de acțiune, a spus ministrul, citat de Reuters.

Ministrul de Externe este politicianul cu cel mai înalt rang care a vorbit în mod deschis despre obiectivele de război ale Rusiei în ceea ce privește ocuparea unor teritorii ucrainene, la aproape cinci luni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat atacarea Ucrainei.

Putin a spus atunci că scopul operațiunii este demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei, o declarație calificată de Kiev și de către Occident ca fiind doar un pretext pentru expansiunea Rusiei.