Lavrov: Furnizarea de către Statele Unite a sistemelor de rachete avansate Ucrainei implică riscul ca o ”ţară terţă” să fie atrasă în conflict

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că furnizarea de către Statele Unite a sistemelor de rachete avansate Ucrainei implică riscul ca o ”ţară terţă” să fie atrasă în conflict, relatează The Guardian.

Preşedintele american Joe Biden a fost de acord să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete avansate care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă, ca parte a unui nou pachet american menit să ajute Kievul să se apere.

Întrebat dacă mişcarea SUA a crescut şansele ca o ţară terţă să fie implicată în conflict, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus: ”Asemenea riscuri există cu siguranţă”, potrivit Reuters.

”Este o provocare directă (din partea Ucrainei), menită să implice Occidentul în acţiuni militare”, a mai subliniat el într-o conferinţă de presă în Arabia Saudită.

Rusia se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte exportul de cereale din cauza sancţiunilor impuse navelor sale, a mai afirmat Lavrov.

”Sunt probleme şi cu exportul de cereale ruseşti… Navele care transportă cereale ruseşti au fost vizate de sancţiuni”, a declarat el.

Washingtonul a fost de acord să furnizeze rachetele, care sunt capabile să lovească ţinte până la 80 km, după ce Ucraina a dat ”asigurări” că nu va folosi rachetele pentru a lovi în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani de rang înalt.

”Noi credem că Statele Unite toarnă în mod voit şi cu atenţie gaz pe foc”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, iniţiativa Statelor Unite.