Lavrov, despre vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan: „Este o încercare deliberată a Statelor Unite de a înfuria China”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care se află la rândul său într-o vizită în Myanmar, a spus miercuri că vizita în Taiwan a preşedintei Casei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a fost o încercare deliberată din partea Washingtonului de a înfuria China, informează Reuters.

„Nu văd niciun alt motiv să creezi aşa o indignare aproape din senin, ştiind foarte bine ce înseamnă asta pentru Republica Populară Chineză”, a spus Lavrov, potrivit Digi24. Rusia şi-a exprimat public sprijinul pentru China, cu care a format un parteneriat extins în ultimii ani şi a avertizat că vizita lui Pelosi pune Washingtonul pe un traseu de coliziune cu Beijingul.

Atât Beijingul, cât şi Moscova au adoptat principiul „o singură Chină”, conform căruia Taiwanul face parte din China, în opoziţie cu politica de susţinere a independenţei naţiunii insulare. Vizita lui Pelosi în Taiwan a provocat un răspuns furibund din partea Beijingului armata chineză anunţând declanşarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a mai multor „operaţiuni militare comune” desfăşurate în jurul insulei Taiwan.