Lavrov avertizează R. Moldova că o amenințare a trupelor ruse din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Republica Moldova că „o situaţie de ameninţare“ la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii, riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, scrie Reuters.

„Toată lumea ar trebui să înţeleagă că orice acţiune care ar ameninţa securitatea trupelor noastre (în Transnistria) va fi considerată conform dreptului internaţional drept un atac asupra Rusiei”, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în cadrul unui discurs la cea mai importanţă şcoală de afaceri externe din Rusia.

Este al doilea avertisment transmis de Lavrov Chişinăului în mai puţin de 48 de ore.

Rusia a anunţat că armata sa se află staţionată în Transnistria pentru a menţine pacea şi stabilitatea, însă Republica Moldova doreşte ca Moscova să îşi retragă forţele de pe teritoriul său.

Transnistria, care depinde puternic de sprijinul Moscovei, a raportat o serie de atacuri sporadice în aprilie, amplificând şi mai mult tensiunile deja crescute în urma intervenţiei Rusiei în Ucraina, care se învecinează cu Republica Moldova.

Reacția Chișinăului

Contactată de Deschide.md, Mariana Sarî, ofiţerul de presă al Biroului Politici de Reintegrare, a declarat că autorităţile de la Chişinău îşi doresc să soluţioneze conflictul transnistrean „pe căi paşnice şi politice, cu identificarea unei soluţii durabile şi atotcuprinzătoare, care să respecte caracterul unitar, suveran şi teritorial indivizibil al Republicii Moldova, consolidând statalitatea, reconstituind spaţiile unice şi completând reformele structurale asumate pe întreg teritoriul ţării”.