ROPRES

Lavric (AUR), replică magistrală pentru Silviu Vexler: Vorbiți despre combaterea urii, însă dumneavoastră v-ați permis să spuneți despre Mircea Vulcănescu că este un criminal de război

Distribuiți acest articol!

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a primit o replică magistrală din partea senatorului AUR Sorin Lavric, în contextul dezbaterilor pe marginea inițiativei legislative privind introducerea istoriei evreilor şi a Holocaustului ca obiect de studiu în învățământul liceal şi profesional.

Lavric l-a acuzat pe reprezentantul Minorităților că, deși vorbește despre toleranță și cultura dialogului, prin declarațiile pe care le-a făcut de-a lungul timpului despre intelectualii de dreapta din perioada interbelică (Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu), pe care i-a etichetat drept „criminali de război”, răspândește ură.

În ceea ce privește inițiativa legislativă despre istoria evreilor și a Holocaustului, senatorul AUR consideră că, din moment ce Institutul Elie Wiesel va pune la dispoziție materialul didactic necesar, această materie nu va fi predată obiectiv. Se va reuși astfel „o culpabilizarea foarte subtilă a noastră și o victimizare necontenită a celor congeneri cu Alexandru Florian și cu Silviu Vexler”, a punctat Lavric.

„Vorbiți despre combaterea urii, însă dvs. ați venit aici în plenul Senatului și v-ați permis să spuneți despre Mircea Vulcănescu că este un criminal de război. Cine răspândește ură? Cine invocă cultura dialogului și în același timp înlătură diversitatea?

În privința acestei legii, există un punct unde se prevede ca materialul didactic, informația de care este nevoie în acest curs va fi oferit de Institutul Elie Wiesel, condus de Alexandru Florian. Acest institut este recunoscut pentru zelul demolator cu care îi epurează din cultura publică pe intelectualii din dreapta din perioada aceea. Cum credeți că acest curs va fi obiectiv, că va înfățișa într-o manieră nepărtinitoare istoria noastră, alături de cea a evreilor? Va fi o culpabilizarea foarte subtilă a noastră și o victimizare necontenită a celor congeneri cu Alexandru Florian și cu Silviu Vexler. Dacă chiar veți face o istorie a evreilor în România, vă rog să aveți acolo un capitol consistent despre rolul covârșitor pe care l-au avut evreii în inventarea, răspândirea și maturarea comunismului nu doar în România, ci în toată Europa”, a declarat Sorin Lavric de la tribuna Senatului.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...