Lava din erupția vulcanului din La Palma a ajuns la ocean

din arhipelagul spaniol al Canarelor a ajuns la ocean în noaptea de marţi spre miercuri, un fenomen potenţial periculos, a informat Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan), transmite AFP.

Astfel, „Fluxul de lavă a ajuns la ocean la Playa Nueva”, a scris Involcan pe contul de Twitter la scurt timp după miezul nopţii (marţi, 22:00 GMT).
Marţi după-amiază, lava, a cărei viteză de înaintare a variat foarte mult în ultimele zile ajungând chiar să încetinească la un moment dat, se afla încă la o distanţă de aproximativ 800 de metri de ocean, ceea ce a făcut dificil de previzionat momentul în care ar fi urmat să ajungă la ocean.
Ecologic, contactul dintre lava fierbinte şi apă trezeşte teamă ca urmare a riscului producerii de gaze toxice şi particule nocive.

Din acest motiv, guvernul regional al arhipelagului a decretat o „rază de excludere de două mile marine” în perimetrul locului unde era de aşteptat să ajungă lava.

Financiaro-social, intrarea lavei în ocean a avut loc la câteva ore după ce guvernul a eliberat marţi 10,5 milioane de euro de ajutoare directe pentru victimele erupţiei vulcanice, în special pentru cumpărarea de locuinţe.
Autorităţile au declarat stare de dezastru natural pe această insulă cu o populaţie 85.000 de locuitori, unde fluxurile de lavă au distrus în total 589 de clădiri, inclusiv locuinţe, şi au acoperit 258 de hectare de teren. (Agerpres)

 » Aflați mai multe informații aici.