La solicitarea senatorului Valentin Cioromelea, Ministerul Mediului a dat asigurări că nu se va construi o pistă de biciclete în zona Lacului Zaghen

Senatorul AUR Valentin Cioromelea a transmis, la sfârșitul lunii mai, o sesizare către Ministerul Mediului privind proiectul Primăriei Tulcea, care prevedea construirea unei piste de biciclete în zona protejată a Lacului Zaghen, cu fonduri din PNRR. În răspunsul transmis, ministerul în cauza a precizat că, la acest moment, este exclus ca în acest perimetru să fie implementat un astfel proiect, ținând cont că Regulamentul de utilizare al Polderului Zaghen se află în faza de elaborare, urmând ca acesta să fie supus consultării publice.

Senatorul AUR Valentin Cioromelea este singurul parlamentar tulcean care sesizează permanent autorităților abilitate nereguli și inițiative ce pot avea un impact negativ asupra biodiversității din județul pe care îl reprezintă în Parlament. Astfel, Cioromelea a luat imediat atitudine și în cazul proiectului ce presupunea construirea unei piste de biciclete în zona Lacului Zaghen:

„Lacul Zaghen se află sub umbrela mai multor obligații și restricții, din extensiile ariilor naturale din care face parte. Prin cele mai importante sunt evitarea acţiunilor care ar putea afecta în mod semnificativ speciile şi habitatele pentru care a fost desemnată zona ca protejată, precum și stabilirea măsurilor de conservare necesare implicând, dacă este cazul, planuri de management adecvate specifice siturilor sau integrate în alte planuri de management”, preciza Valentin Cioromelea în interpelarea adresată ministrului Mediului, Tancozs Barna.

În răspunsul transmis de Ministerul Mediului, se precizează faptul că, „până în prezent, nu a fost înregistrată nicio solicitare din partea Primăriei Tulcea aferentă investiției indicate, iar ca atare nu au fost supuse analizei specificațiile tehnice ale proiectului”.

Totodată, reprezentanții ministerului au subliniat că Garda de Mediu va efectua controale asupra tuturor proiectelor care sunt susceptibile a avea impact asupra ariilor protejate şi asupra mediului, conform competențelor legale.

Lacul Zaghen este inclus în trei arii naturale protejate, care se suprapun – este vorba despre siturile Natura 2000 ROSCI0065 Delta Dunării, ROSPA0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe și Rezervația Biosferei Delta Dunării.