La solicitarea deputatului Ringo Dămureanu, Ministerul de Finanțe oferă clarificări cu privire la regimul fiscal, din perspectiva TVA, aplicabil lucrărilor de construcții

Deputatul AUR Ringo Dămureanu a solicitat Ministerul de Finanțe, prin intermediul unei întrebări parlamentare, să clarifice următoarea chestiune legislativă privind modalitatea de facturare a lucrărilor de construcții: se percepe TVA pentru manoperă la lucrările de construcţii executate de societățile de construcţii plătitoare de TVA?

Dămureanu a punctat că este necesar ca ministerul de resort să vină cu precizările necesare deoarece manopera se plăteşte conform Codului Muncii care nu prevede TVA și este de dorit ca aceste aspecte să fie lămurite cât mai curând de autoritățile responsabile.

Reprezentanții Ministerului de Finanțe au explicat că, din punct de vedere al legislației TVA, executarea de lucrări de construcţii reprezintă prestare de servicii în sensul art.271 alin. (1 ) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, „în situaţia în care prestatorii de servicii sunt persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, lucrările de construcţii sunt operațiuni taxabile în România pentru care se aplică cota standard de TVA de 19%, prevăzută la art.291 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal”, se arată în răspunsul transmis de către ministerul de resort.

În plus, potrivit informațiilor, baza de impozitare asupra căreia se aplică cota de TVA este reprezentată de contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terţ, inclusiv subvențiile direct legate de preţul acestor operaţiuni, potrivit art.286 alin.(1) lit a) din Codul Fiscal.