La solicitarea deputatului George Badiu (AUR), Ministerul Educației a transmis ce măsuri va lua pentru combaterea violenței școlare

Violența, cunoscut și ca bullying, este un fenomen complex răspândit în școlile din România. Specialiștii precizează că este greu de identificat cauza acestui tip de comportament, însă cu intervenții din partea autorităților și a altor actori relevanți, violența în rândul elevilor ar putea fi diminuată. Deputatul AUR George Badiu a solicitat Ministerului Educației să transmită ce măsuri vor fi luate pentru a descuraja astfel de comportamente.

În sesizarea transmită Ministerului Educației, George Badiu sublinia că violența școlară creează „un climat de nesiguranță și teamă în întreaga școală și încalcă dreptul elevilor de a învăța într-un mediu sigur și neamenințător. Școala, ca loc de învățare și socializare, nu își poate îndeplini misiunea dacă elevii evoluează într-un mediu marcat de violență”.

Ca urmare a demersului făcut de deputatul AUR, Ministerul Educației a transmis un răspuns oficial în care a precizat ce acțiuni a întreprins/ va întreprinde în vederea combaterii violenței în școli.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației se adresează direct elevilor prin campania „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din şcoli”. De asemenea, instituția „va populariza, prin intermediul reţelelor sociale, o serie de noţiuni elementare despre tipurile de violenţă, cyberbullying, utilizarea reţelelor de socializare, drepturile şi obligaţiile elevilor, rolul Centrelor Județene de Resurse şi Asistenţă Educațională şi al Poliției „Sigurantă Scolară” etc.”.

De asemenea, Ministerul Educației a organizat o serie de dezbateri în anul 2022 în care s-a discutat despre:

  • propuneri privind îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul prevenirii violenţei în mediul şcolar;
  • propuneri privind îmbunătăţirea implementării obiectivelor Planului Naţional Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de sigurantă a elevilor şi a personalului didactic;
  • posibilităţi de promovare şi de scalare a exemplelor de bune practici la nivelul unitătilor de învătământ/judetului;
  • identificarea unităţilor de învătământ cu risc major de producere a actelor de violenţă.

Totodată, Ministerul Educaţiei, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, în baza Planului naţional comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, va organiza sesiuni de lucru pentru a stabili un calendar de realizare a următoarelor acţiuni:

  • activităţi de prevenire a consumului de droguri;
  • activităţi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale;
  • la nivelul unităților de învăţământ gimnazial în care au fost sesizate, în ultimii 5 ani, activități informativ-preventive, consilierea elevilor aflaţi în situaţii de risc, în scopul reglării comportamentelor dezadaptative;
  • instruirea cadrelor didactice, informări adresate Direcțiilor Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului.