La 700 de metri de Guvern, un copil de 3 ani, internat în secția de arși, doarme pe podeaua salonului din cauza căldurii insuportabile. Manager: „În România, vara e cald”

Secția de arși a Spitalului de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, de lângă Piața Victoriei, este nou construită, în 2006. „Asta ridică o problemă uriașă: cum să faci în 2006 un proiect fără sistem centralizat de aer condiționat? Chiar dacă ne pică banii din cer, actualii oameni care conduc sănătatea din România nu vor schimba nimic”, spune unul dintre medicii din spital, care e la curent cu situația copilului, arată Libertatea.

În prima săptămână a lunii iulie 2022, când în București s-au înregistrat și valori de peste 35 de grade Celsius, o familie și-a internat băiețelul, care nu a împlinit încă vârsta de 3 ani, la Spitalul de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu din Capitală. Secția la care a ajuns pacientul a fost cea de chirurgie plastică și reparatorie. „Grigore Alexandrescu” este cel mai mare spital pediatric din România.

4 zile în spital

Copilul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală ce a presupus o grefă de piele la o mână. A stat 4 zile în spital. Un om din personalul medical a văzut câteva scene care l-au perplexat și le-a surprins în fotografii: băiatul a dormit pe jos.

Fără aer condiționat, fără storuri

„Uneori, când intram în salon, la băiat, îl găseam dormind pe jos. Din cauza căldurii insuportabile din cameră, copilul pleca din pat și se ducea instinctiv și se culca pe podeaua rece”, a descris situația un cadru medical, sub anonimat.

Sursa a explicat că saloanele din secția de arși nu sunt dotate cu aer condiționat. „Cred că se ajunge și la temperaturi de 30 de grade, deoarece nici ferestrele nu sunt dotate cu storuri sau draperii. Aer condiționat este doar pe hol. Dar dacă deschizi ușa salonului pentru a-l răcori, riști să iasă pacientul minor afară, că pe copii îi ții mai greu”, a mai spus angajatul spitalului. Obiceiul deschiderii ușii, ca metodă de răcorire, a fost confirmat de Alexandru Ulici, managerul spitalului.

„În mod normal, pacienții care au plăgi deschise ar trebui să stea în saloane dotate cu sistem de climatizare care nu doar ventilează și răcoresc aerul, dar îl și sterilizează”, a mai explicat sursa medicală din „Grigore Alexandrescu”.

Prima imagine oferită de cadrul medical îl arată pe băiețel dormind în colțul salonului unde era internat împreună cu mama sa. Cea de-a doua l-a surprins dormind, noaptea, cu un așternut sub cap, pe același linoleum, unde era mai rece. Ziarul a anonimizat imaginile.

La 700 de metri de Guvern, un copil de 3 ani, internat în secția de arși, doarme pe podeaua salonului din cauza căldurii insuportabile. Manager: „În România, vara e cald”


Băiețelul a fost externat. „Din fericire, nu a fost supus niciunei intervenții chirurgicale”, dar trebuie să vină periodic la tratament, spune unul dintre medicii care cunosc cazul. Majoritatea pacienților internați aici nu au însă norocul ăsta, continuă doctorul. „Avem cazuri grave, cu arsuri pe suprafețe mari, care nu se pot ridica din pat și e extrem, extrem de cald”, a explicat medicul.

Managerul spitalului: „Este maximul de confort pe care-l poate oferi o clădire din 2006”

Doctorul Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, recunoaște că secția de chirurgie plastică nu este dotată cu un sistem performant de aer condiționat, dar susține că în saloane este asigurată o temperatură optimă pentru pacienți.

Doctorul Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu | Foto: Agerpres

– Domnule director, presa a intrat în posesia unor fotografii care arată cum un pacient de 3 ani, internat la secția de arși, doarme pe podea din cauza căldurii din salon.

– Aceste fotografii sunt vechi, de acum doi ani. E o poveste veche…

– Nu, iertați-ne. Sunt fotografii de săptămâna trecută.

– Acum toată lumea face poze… Dacă vrei să arunci o minciună, fă o fotografie. Nu o spun eu, a spus-o jurnalistul Joseph Pulitzer.

– Există aer condiționat în saloanele secției de arși?

– Nu. Nici nu avem voie să montăm unități de aer condiționat în saloane unde sunt pacienți cu plăgi deschise. Ar exista riscul apariției infecțiilor… Aerul trebuie filtrat.

– Ne referim la aer condiționat centralizat, nu la aparate ca în apartamente.

– Dar în saloane există o temperatură acceptabilă, pentru că sunt răcorite indirect. Pe holuri sunt montate aparate de aer condiționat de 24.000 BTU.

– Surse medicale susțin că în saloane este foarte cald.

– În România, vara e cald. Nimeni nu e perfect.

– De ce nu este dotată secția de arși cu un sistem de climatizare centralizat, care să regleze temperatura, dar care să și sterilizeze aerul?

– Nu avem cum să montăm un astfel de sistem centralizat într-o clădire făcută în 2006. Dacă aș face acest lucru, s-ar pierde 30% din suprafață. Unu din două saloane ar dispărea. Noua clădire, al cărei proiect este gata, este prevăzută cu un astfel de sistem, dotat cu filtre UV și alte modalități de sterilizare a aerului.

– Și când o să fie gata?

– Nu prea repede. Doar proiectul a durat 4 ani. În noua clădire se vor afla secția de arși, neonatologia, blocul operator. O să fie construită așa cum trebuie, ca afară.