Kremlinul denunţă decizia UE şi G7 de a folosi activele Rusiei pentru reconstrucţia Ucrainei ca fiind „un furt categoric”

Decizia Uniunii Europene (UE) şi a liderilor G7 de a permite Ucrainei să folosească activele îngheţate ale Rusiei ar fi ”un furt categoric”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, marţi, denunţând mişcarea ca fiind ”ilegală şi ostentativă” şi care ”necesită un răspuns adecvat”, relatează Reuters.

Dmitri Peskov a subliniat că Rusia nu a fost înştiinţată în legătură cu o astfel de iniţiativă, pe care a calificat-o ca fiind ”ilegală, ostentativă şi care, desigur, va necesita un răspuns adecvat”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că soldaţii ucraineni care s-au predat la oţelăria Azovstal din oraşul-port Mariupol vor fi trataţi ”conform standardelor internaţionale”.

Afirmaţiile oficialului rus au fost făcute în contextul în care ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat pentru patru cotidiane europene că ia în considerarea opţiunea de a confisca activele statului rus cu scopul de a finanţa reconstrucţia Ucrainei, iar propunerile în acest sens sunt deja discutate în cadrul G7 şi în UE.