ROPRES

Kremlinul amenință că va distruge avioanele pe care Polonia și Slovacia le vor trimite: „Vor aduce doar mai multe greutăți Ucrainei”

Distribuiți acest articol!

Imediat după anunțul că Slovaciei și Poloniei că vor ajuta Ucraina cu avioane de luptă de fabricație sovietică, Kremlinul a reacționat spunând că va „distruge orice astfel de aeronavă”, relatează BBC. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a criticat decizia celor două țări și a spus că „ele nu vor schimba cu nimic situația războiului”.

Dmitri Peskov a reacționat, vineri, după ce și Slovacia s-a alăturat Poloniei în anunțul că va trimite Ucrainei un număr de avioane de fabricație sovietică de tip MiG-29. „Aceste aeronave nu vor afecta în niciun fel rezultatul operațiunii militare speciale, ci doar vor aduce și mai multe greutăți Ucrainei și poporului ucrainean”, a spus Dmitri Peskov.

„Desigur, pe parcursul operațiunii, tot acest echipament va fi distrus”, a mai adăugat el. La începutul invaziei rusești, Ucraina avea în jur de 120 de avioane capabile de luptă, în principal tot avioane sovietice de tip MiG-29 sau Su-27. Vineri, prim-ministrul guvernului Slovaciei a anunțat, pe Twitter, că a aprobat trimiterea spre Ucraina a 13 aeronave MiG-29. Eduard Heger a mai spus și că țara sa va trimite Ucrainei și o parte din sistemul de apărare Kub.

Heger a spus că „promisiunile trebuie să fie ținute” și că se bucură că și alte țări răspund solicitărilor președintelui Volodimir Zelenski pentru mai multe arme.

Anunțul Slovaciei vine după cel al Poloniei, de joi, care a spus că va trimite patru aeronave de luptă MiG-29 în următoarele zile și că urmează și o altă tranșă. Nu este, însă, clar, în acest moment, câte dintre aceste avioane sunt pe deplin operaționale.

Ucraina a cerut de multă vreme țărilor occidentale să-i furnizeze avioane moderne, precum cele de fabricație americană, însă furnizarea acestora se lovește și de obstacolul antrenamentelor piloților. Pentru a putea folosi avioane de fabricație americană, piloții ucraineni trebuie să treacă printr-o perioadă de antrenament la bordul acestora. În acest moment, Ucraina are mai mulți piloți decât avioane. Linia frontului este plină de sisteme anti-aeriene în acest moment, folosite de ambele părți. Capacitățile rusești sunt mai semnificative decât cele ucrainene, însă invadatorii nu au reușit încă să aibă controlul complet asupra cerului.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...