Klaus Iohannis va merge la Bruxelles să susțină certificatul de vaccinare

În perioada 24-25 mai 2021, Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se va desfășura la Bruxelles. Iohannis confirmă că va susține certificatul de vaccinare.

Președintele României va susține asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum și menținerea unei abordări vigilente în continuare. Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație. Președintele României va susține, totodată, operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene.

Referitor la combaterea schimbărilor climatice, Președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea creării unui cadru legal flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluții pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu anul 1990Președintele României se va pronunța pentru asigurarea unei partajări echitabile a eforturilor, astfel încât contribuțiile fiecărui stat membru, în special în termeni de costuri, să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică a acestora.

Președintele României va insista ca statele membre și instituțiile europene să facă demersuri susținute pentru a convinge autoritățile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu față de toți cetățenii Uniunii Europene.”, arată comunicatul Administrației Prezidențiale.