Klaus Iohannis, despre secretizarea costurilor vacanțelor sale de lux pe banii românilor: Așa e legea, ar fi culmea să o încălcăm

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, întrebat de ce nu sunt prezentate costurile deplasărilor sale în străinătate, că există o legislaţie care spune „exact ce se poate transmite” şi legea nu poate fi încălcată, conform Agerpres.

„Administraţia Prezidenţială este foarte corectă şi transparentă şi chiar preşedintele, personal, răspunde tuturor întrebărilor şi nu cred că există un temei serios pentru a ne bănui de altceva. În rest, fiind Administraţia Prezidenţială, există o legislaţie specială, care spune colegilor exact ce se poate transmite şi ce nu se poate transmite şi chiar nu-mi imaginez că vreţi să încurajaţi pe cineva din Administraţia Prezidenţială să încalce legea. Cred că ar fi chiar culmea”, a afirmat Iohannis, întrebat de ce Administraţia Prezidenţială nu este transparentă faţă de cetăţeni şi nu prezintă costurile deplasărilor şefului statului în străinătate.

Întrebat care este secretul de stat în ce priveşte preţul cazării şi al transportului, şeful statului a spus: „O să vă explice colegele şi colegii de la administraţie mai în detaliu”.

„Deci, repet, aşa este legea, ne place, nu ne place, putem să discutăm, poate o modificăm”, a adăugat preşedintele.
Controverse după vizita în Singapore și Japonia
Vizita în Singapore și Japonia a stârnit controverse în România la vremea respectivă, având în vedere avionul închiriat de Administrația prezidențială, dar și de faptul că nu au fost făcute publice sumele necesare pentru închiriere. Suma totală care cuprinde și închirierea aeronavei de lux a ajuns la aproape 2,5 milioane de euro susțin sursele citate, transmit unele surse politice.

Scumpa vizită a strălucit mai mult prin luxul avionului închiriat de Administrația Prezidențială și oprirea (ca de fiecare dată) la ”halta” Sibiu.

Opririle pe aeroportul din Sibiu a avioanelor închiriate de Administrația Prezidențială pentru călătoriile Președintelui nu sunt deloc o excepție, ci o regulă, după cum reiese din datele analizate de boardingpass.ro.

Conform listei de zboruri efectuate de președinte în 2022 și primele două luni ale anului 2023, din cele 26 de călătorii avute de acesta în țară și străinătate, doar șapte nu au avut opriri pe aeroportul sibian. Motivul opririlor pe aeroportul din Sibiu, care au o durată de numai câteva zeci de minute, este necunoscut, notează sursa citată. Trebuie amintit că soția lui Klaus Iohannis, care a locuit la Sibiu pe toată perioada mandatelor acestuia, l-a însoțit pe președinte în multe deplasări.

Detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate
Administrația Prezidențială a răspuns acuzațiilor din spațiul public după ce Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au folosit un avion privit pentru vizita oficială din Asia.

”Precizăm că această activitate se realizează în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea şi executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis Administraţia Prezidenţială, pentru news.ro.