Klaus Iohannis, despre Schengen: „Susținerea vocală a Germaniei este elocventă”

Președintele Klaus Iohannis a participat luni seara la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unității Germane. Acesta a lăudat relația pe care România o are cu Germania, în special relațiile economice și susținerea de care țara noastră beneficiază pentru aderarea la Schengen.

„Mă bucur să iau parte la ceremonia care marchează cea de-a 33-a aniversare a Unității Germane și să fiu împreună cu dumneavoastră cu această ocazie.

Căderea zidului Berlinului trebuie să ne amintească astăzi, când asistăm la un război teribil în vecinătatea noastră, că Uniunea Europeană este un proiect al păcii și al libertății.

Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, de mai multă unitate în cadrul Uniunii Europene, pentru a gestiona cu succes numeroasele provocări, atât din interiorul Uniunii, cât și din afara acesteia, unde ne confruntăm cu războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și cu urmările sale nefaste.

Datorită șirului de evenimente istorice declanșate de căderea Zidului Berlinului, ne regăsim împreună, în Europa, români și germani, ca prieteni și parteneri europeni, dar și ca aliați în NATO. Împreună trebuie să acționăm în continuare, într-un mediu în continuă schimbare, pentru a ne proteja și promova valorile, precum și pentru a le proiecta în vecinătatea noastră și în afara acesteia.

Un proverb german spune că „Prietenia este o plantă care trebuie udată des” / „Freundschaft ist eine Pflanze, die man oft gießen muss”.

Mă bucur să confirm că anul acesta am udat cu prisosință planta prieteniei româno-germane, printr-un dialog politico-diplomatic dinamic, o cooperare economică și sectorială accentuată și prin consolidarea legăturilor interumane. Relația noastră de natură strategică este astăzi mai strânsă ca niciodată.

Am fost onorați de vizitele în România, anul acesta, ale Președintelui federal Frank-Walter Steinmeier, Cancelarului federal Olaf Scholz și Prim-ministrului landului Bavaria, Markus Söder. Mi-a făcut plăcere, totodată, să particip în vara aceasta, la Düsseldorf și Frankfurt, la ceremoniile în cadrul cărora am fost onorat să primesc Premiul Civic German și Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului.

Comunitatea românească din Germania și comunitatea etnicilor germani din România acționează ca un liant între societățile și popoarele noastre, având o contribuție semnificativă la dezvoltarea și modernizarea României.

După cum este bine-cunoscut, un instrument important de promovare a identității minorității germane este Comisia mixtă interguvernamentală pentru etnicii germani din România. Am apreciat foarte buna cooperare cu partea germană și la ediția de anul acesta.

Doamnelor și domnilor,

Îmi face plăcere să constat că relațiile economice dintre România și Germania sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Totodată, apreciez cooperarea bilaterală excelentă în domeniul educației, în special împărtășirea experienței germane în implementarea educației duale.

Continuarea proiectelor și a inițiativelor în acest domeniu contribuie la sinergia dintre educație și economie, cu beneficii pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește relațiile bilaterale.

Doamnelor și domnilor,

Un proverb pe care îl întâlnim atât în România, cât și în Germania afirmă că „prietenul la nevoie se cunoaște” / „Wahre Freunde erkennt man in der Not”. Susținerea vocală și constantă a Germaniei în favoarea aderării României la spațiul Schengen este elocventă în acest sens.

Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanțelor noastre larg recunoscute, cât și ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesității de coeziune, reziliență, solidaritate și securitate sporită.

Stimați invitați,

Ne confruntăm în prezent cu evoluții complexe și nedorite, care afectează pacea și securitatea pe continentul nostru și în întreaga lume.

Privind însă în urmă la reunificarea poporului german, ne păstrăm încrederea în victoria valorilor și a idealurilor care stau la baza Uniunii Europene: democrația, statul de drept, solidaritatea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Împreună, uniți, vom învinge toate provocările!”, a spus Klaus Iohannis.