Klaus Iohannis, despre necesitatea unei noi paradigme a descentralizării

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj ce prevedea atât necesitatea unei noi paradigme a descentralizării, cât și ideea conform căreia politizarea instituțiilor este o practică toxică, care nu poate aduce nimic bun în viitor.

„Este necesar să depășim centralismul administrativ, un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României. Avem nevoie de o nouă paradigmă a descentralizării, care să încurajeze eficiența prin delegarea mai multor sarcini către administrațiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetățenilor și pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României. În plus, politizarea instituțiilor, o practică toxică și de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluția este să lăsăm meritocrația să iasă la suprafață”, a transmis Iohannis. 

De asemenea, prin mesajul final, președintele a dorit să facă un apel la umanitate și solidaritate:

„Cea mai preţioasă lecţie a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unităţii şi a solidarităţii, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: ‘eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate!’. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toţii o Românie mai bună, vom putea să ne atingem ţelul dacă rămânem uniţi şi avem ca deziderat binele întregii naţiuni”, a transmis şeful statului.

Sursă text: digi24.ro

Sursă foto: capital.ro