ROPRES

Klaus Iohannis a răspuns la întrebarea care e pe buzele tuturor: De ce Rusia atacă aceste mici porturi ucrainene, lângă granița României?

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la dezbaterea World Leaders Forum de la Universitatea Columbia din New York, referitor la fragmentele de drone care au căzut pe teritoriul ţării noastre că trebuie să privim evenimentele într-un context mai amplu şi să ne punem întrebarea de ce Rusia atacă aceste mici porturi ucrainene. „Explicaţia, în opinia mea, este că Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene”, a spus şeful statului care a adăugat că aceste atacuri sunt condamnabile şi „sunt crime de război, pentru că nu atacă baze militare, atactă infrastructură civilă, oameni care doar lucrează în aceste porturi”.

„Am avut trei situaţii când am descoperit fragmente de drone pe teritoriul României. Din fericire, până acum nimeni nu a fost rănit şi nu au fost produse pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează aceste evenimente. Trebuie să privim aceste evenimente într-un context mai amplu. De ce Rusia atacă aceste mici porturi? Apropo, avem o graniţă la Dunăre cu Ucraina care este destul de lungă Prin urmare, de ce Rusia atacă aceste mici porturi? Explicaţia, în opinia mea, este că Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene. România a permis din prima să exporte cereal către cine doreşte, în principal ţărilor mai puţin dezvoltate şi exportă destule”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, care a avut loc joi la Universitatea Columbia, New York.

Preşedintele României a adăugat că aceste atacuri ale ruşilor asupra micilor porturi ucrainene pot fi catalogate drept „crime de război”


„Colegii mei au făcut nişte calculat că de la începutul războiului, din februarie anul trecut, Ucraina a explortat peste 25 milioane tone de produse agricole, în cea mai mare parte cereale. Cele mai multe vin prin aceste mici porturi. Deci Rusia atacă aceste mici porturi să sperie oamenii, să oprească tranzitarea acestor cereale.

Aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă unităţi militare, atactă infrastructură civilă, oameni care doar lucrează în aceste porturi. Dar să fie afectate zone ale României este destul de inacceptabil şi protestăm împotriva acestui lucru. Am discutat cu aliaţii noştri şi au întărit securitatea aeriană în zona noastreă. Bineînţeles că Rusia nu atacă direct România, dar dacă ajung aceste fragmente de drone pe teritoriul în România atunci este o problemă reală”, a completat Iohannis.

S-ar putea să-ți placă și...