Klaus Iohannis – mesaj pentru români: „Suntem în valul patru! Trebuie să ne vaccinăm”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România se află în valul patru al pandemiei de COVID-19 şi efectele acestuia depind direct de gradul de vaccinare.

“Ne aflăm în valul patru al pandemiei de COVID-19 şi am ţinut să discut cu cei doi miniştri, pe de o parte despre gradul de pregătire a sistemului medical, iar, pe de altă parte, despre începerea noului an şcolar. Un lucru este cert: amploarea efectelor acestui val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare a populaţiei României. Chiar zilele trecute, experţii din sănătate au făcut publice o serie de analize din care rezultă că persoanele nevaccinate constituie majoritatea covârşitoare a cazurilor de infectări cu SARS-CoV2 şi de decese din cauza COVID înregistrate în ultima vreme în România. Nu există niciun dubiu că vaccinarea este principala măsură de protecţie împotriva îmbolnăvirii şi agravării bolii”, a afirmat Klaus Iohannis, după şedinţa de lucru privind începerea noului an şcolar, cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi ministrul Educaţiei, Sorin-Mihai Cîmpeanu.

Şeful statului a menţionat că România “este într-o situaţie bună în ceea ce priveşte capacitatea de a asigura vaccinarea pentru toţi cei care îşi doresc să se vaccineze”.

“Experienţa vaccinării este la fel în ţara noastră ca în orice ţară civilizată şi acest fapt reprezintă un exemplu de normalitate. Virusul cu care ne confruntăm este departe de a fi ţinut sub control, cu atât mai mult cu cât răspândirea lui este la nivel global şi foarte multe ţări sunt în imposibilitatea de a-şi putea vaccina cetăţenii. Aceste condiţii explică şi apariţia noilor tulpini şi doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave şi al deceselor”, a afirmat Iohannis.