Kievul insistă că drone rusești ar fi căzut în România: „Avem dovezi”. MAE român: „Nu a fost cazul”

Ministrul de Externe neagă afirmațiile venite de la Kiev, care susțin că pe teritoriul României au căzut și au explodat drone rusești. Șefa diplomației române afirmă că există un risc, însă deocamdată „nu a fost cazul”.

„Desigur, există un risc pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre”, a spus ministrul român de externe Luminița Odobescu, potrivit Digi24, privind afirmațiile venite de la Kiev, care susțin că pe teritoriul României au căzut și au explodat au drone rusești.

„Am văzut că Rusia continuă cu cinism să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să-și exporte cerealele. Desigur, există riscul de accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a declarat șefa diplomației române.

Reacția lui Odobescu vine după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a insistat luni că drone rusești au „lovit” România și că Kievul are dovezi.

Citat de Reuters, Kuleba a spus că Kievul are „dovezi fotografice” care arată că drone rusești au lovit teritoriul României în timpul atacului lansat de Moscova peste noapte asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre.

Ministrul ucrainean de Externe a făcut aceste declarații după o conferință de presă la Kiev, scrie Reuters, notând că autoritățile de la București au negat.

Și ministerul român al Apărării a transmis că pe teritoriul României nu au căzut drone rusești.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României“.

Ce spune Ucraina
Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a afirmat că drone rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriu românesc în timpul atacului de azi-noapte din zona Dunării, transmite Reuters.

„Potrivit serviciului ucrainean de pază a frontierei de stat, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, (drone) Shahed rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României”, a scris pe Facebook oficialul ucrainean citat de Reuters, Oleg Nikolenko.

Nikolenko a publicat o fotografie care arată flăcările unei explozii pe malul opus al fluviului Dunărea. O sursă din industria ucraineană a declarat pentru Reuters că două drone rusești au căzut pe malul românesc al Dunării.