Județul unde zilierii primesc 100 euro/zi. ”Cei de afară să se întoarcă în România. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”

O fermă din Vaslui își plătește zilierii și cu 100 de euro pe zi, la culesul cireșelor, singura condiție fiind să strângă cât mai multe fructe. Oamenii sunt încântați și le spun celor din afară să se întoarcă în România, pentru că aici sunt respectați.

O fermă de pe Valea Prutului, din județul Vaslui, îi plătește pe zilieri cu 10 lei pentru fiecare găleată de cireșe pe care o strâng, astfel încât cei harnici pot aduna la sfârșitul zilei și câte 100 de euro, mai mult decât oferă fermele din vestul Europei.

Într-o găleată încap 7 kilograme de fructe, iar un om harnic poate culege între 45 și 50 de găleți pe zi. Și nu cu trudă, ci relaxat. Nicu ne spune că, împreună cu soția sa, pleacă acasă cu 1.000 de lei pe zi și este foarte fericit. Lucrează la această livadă 3-4 luni pe an și banii îi ajung pe toate cele 12 luni, scriu cei de la Vremea Nouă.

“Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, spune Nicu.
Proprietarul livezii, despre zilieri: ”Culeg cu spor și își dau interesul”

Un alt zilier povestește că el culege 40 de găleți pe zi, soția mai puțin – între 20 si 30. Dar el este mulțumit. Și el a venit de puțin timp în străinătate și spune că la Vaslui e mai bine. Câștigurile sunt la fel, numai că aici ești acasă și spune că nu mai vrea să audă de muncă în străinătate.

Fermierul care deține 30 de hectare de livadă de cireș la Stănilești spune, la rândul său, că este mulțumit de recoltă, la fel și oamenii care vin la el să muncească.

”Noi dăm cireșele la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a declarat proprietarul livezii de cireșe.