Joia neagră, ziua în care PSD și PNL asasinează democrația

Cele două fosile comuniste aflate etern la guvernare, PSD și PNL ar urma să decidă joi, la ședința coaliției, dacă vor comasa alegerile locale cu cele europarlamentare (iunie) și un tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, prevăzute la sfârșitul anului. Liderii PSD doresc să tranșeze ambele comasări. Ședința are loc joi la ora 15 la sediul Guvernului. Acest act anti-democratic va rămâne în istorie ca joia neagră, ziua în care PSD și PNL asasinează democrația.

PSD vrea ca Marcel Ciolacu să obțină în urma acestor negocieri varianta maximală: candidat comun la prezidențiale dar din PSD. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu ia în calcul și varianta unei candidaturi la primăria Capitalei cu sustinerea PSD și PNL.

În acest scenariu, funcția de candidat la președinție ar urma să-i revină liderului PNL, Nicolae Ciucă. Viitorul acestuia depinde totuși de scorul pe care îl va lua PNL la europarlamenare. Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare l-ar ajuta, doar teoretic, să evite un scors slab, de sub 20%, care i-ar pune în discuție funcția de lider.

Nu este clar însă dacă liderii și baronii PSD vor accepta ca partidul să renunțe la candidatul pentru Cotroceni atât de ușor, mai ales în contextul în care partidele anti-PSD nu mai sunt coalizate, cum se întâmpla în trecut, ci fărâmițate. În această situație, mai mulți lideri PSD cred că partidul are o șansă reală să câștige competiția prezidențială dacă va prezenta un candidat propriu.

Varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare este o mutare care avantajează cele două mari partide ale sistemului. Ele își vor putea mobiliza primarii la vot, care le vor maximiza în acest fel scorul la europarlamentare, unde participarea este de obicei slaba. Deși nu dispune nici de o amată de primari și nici de filiale puternice, AUR mizează pe munca în teren și carisma președintelui George Simion. De multe ori români au arătat la vot că nu agreează aceste jocuri murdare ale partidelor sistemului.