Johnson&Johnson ar căuta falimentul mascat în SUA din cauza litigiilor legate de pudra de talc

Johnson & Johnson analizează posibilitatea de a transfera datoriile generate de litigiile legate de pudra de talc într-o entitate care ar solicita apoi protecţia legii falimentului, au declarat şapte persoane apropiate situaţiei. J&J ar putea crea o nouă entitate, în care ar transfera datoriile legate de talc şi care ar putea solicita intrarea în faliment pentru a opri litigiile, au spus unele surse.

Avocaţii reclamanţilor nu ar putea iniţial sp oprească J&J să pună în aplicare un astfel de plan, dar l-ar putea contesta ulterior. J&J nu a decis încă dacă să urmeze planul de faliment şi ar putea în cele din urmă să abandoneze ideea, au spus unele surse.

J&J se confruntă cu acţiuni în justiţie din partea a zeci de mii de reclamanţi care susţin că pudra pentru bebeluşi şi alte produse din talc care conţin azbest au cauzat cancer.

Între reclamanţi se află femei care suferă de cancer ovarian şi alte persoane care au mezoteliom.

”Johnson & Johnson Consumer nu a decis asupra vreunui mod particular de acţiune în acest litigiu, decât să continue să apere siguranţa talcului şi să judece aceste cazuri în sistemul delictual, aşa cum demonstrează procesele în curs”, a afirmat filiala J&J care se ocupă cu produsele din talc ale companiei, într-un comunicat.

În cazul în care J&J va pune în aplicare acest plan, reclamanţii care nu au încheiat un acord cu compania s-ar putea afla în proceduri de faliment prelungite cu o companie probabil mult mai mică.

Plăţile viitoare către reclamanţi ar depinde de modul în care J&J va decide să finanţeze entitatea care va prelua datoriile legate de talc.

J&J are în vedere acum utilizarea unei legi din Texas, care permite unei companii să se împartă în cel puţin două entităţi.

Manevra este cunoscută printre experţii legali ca un faliment în două etape din Texas, o strategie pe care au folosit-o în ultimii ani alte companii care se confruntă cu litigii cu azbest.

Unele persoane au spus că J&J ar putea explora, de asemenea, utilizarea unui alt mecanism pentru a efectua declararea falimentului în afara legii din Texas.

O anchetă Reuters din 2018 a constatat că J&J ştia de zeci de ani că azbestul, un cancerigen cunoscut, se ascundea în pulberea pentru bebeluşi şi în alte produse cosmetice din talc. Compania a încetat să mai vândă Baby Powder în SUA şi Canada în mai 2020, în parte din cauza a ceea ce a numit ”dezinformare” şi ”acuzaţii nefondate” despre produsul pe bază de talc.

J&J susţine că produsele sale din talc pentru consumatori sunt sigure şi confirmate prin mii de teste că nu conţin azbest.

Compania, care are o valoare de piaţă de aproximativ 443 miliarde de dolari, se confruntă cu acţiuni în justiţie din partea a peste 30.000 de reclamanţi, care susţin că produsele sale din talc nu sunt sigure.