Joe Biden susține că documentele clasificate „au fost aduse” în biroul lui: „Nu știu ce conțin. Sunt surprins”

Joe Biden spune că nu știe ce conțin documentele confidențiale, găsite în biroul pe care l-a folosit în cei patru ani dintre al doilea mandat de vicepreședinte și câștigarea alegerilor prezidențiale. Aflat în vizită în Mexic, el le-a spus jurnaliștilor că a fost surprins să afle că au fost găsite acte ce au legătură cu guvernul.

Conform CNN, printre documente s-ar afla 10 rapoarte clasificate, inclusiv note ale serviciilor de informații. Acestea s-ar referi la Ucraina, Iran şi Marea Britanie. Procurorul general al Statelor Unite a primit un raport preliminar și urmează să decidă dacă va deschide o anchetă. „Oamenii știu că iau în serios documentele și informațiile clasificate. Când avocații mei au făcut curățenie în biroul meu de la Universitatea Pennsylvania au găsit niște documente într-o cutie, într-un dulap închis. Imediat și-au dat seama că sunt câteva documente clasificate în acea cutie. Au făcut ceea ce trebuiau să facă, au sunat imediat Arhivele. Am fost informat despre această descoperire și am fost surprins să aflu că orice fel de documente guvernamentale au fost duse în acel birou. Dar nu știu ce este în documente”, le-a spus preşedintele SUA reporterilor în marja unui summit cu omologul mexican şi premierul canadian organizat în Ciudad de Mexico.

Avocaţii săi vor „coopera pe deplin” la studierea acestor documente, a spus el, exprimându-şi speranţa că această examinare va fi finalizată „în curând”. Documentele au fost găsite atunci „când avocaţii mei au făcut ordine în biroul de la Universitatea din Pennsylvania”, a precizat Joe Biden. Imediat ce avocaţii au constatat că anumite documente aveau un caracter confidenţial „au făcut ce trebuia, au sunat la Arhive” să le predea, potrivit preşedintelui. Acest „număr redus de documente clasificate” au fost găsite într-un „dulap încuiat” din Penn Biden Center, un think tank din cadrul Universităţii Pennsylvania, a declarat luni consilierul juridic al preşedintelui, Richard Sauber. „Documentele nu au făcut obiectul niciunei cereri sau solicitări anterioare” şi, după predarea lor la Arhive, avocaţii preşedintelui Joe Biden au continuat să coopereze pentru „a se asigura că Arhivele deţine toate documentele de arhivat ale administraţiei Obama-Biden”, a adăugat el. FBI-ul a realizat în august o percheziţie spectaculoasă la reşedinţa din Florida a fostului preşedinte Donald Trump pentru a recupera mii de documente, inclusiv o sută de documente clasificate, cu care fostul şef de stat a plecat de la Casa Albă şi pe care refuza să le preda Arhivelor Naţionale. „Când va percheziţiona FBI-ul numeroasele reşedinţe ale lui Joe Biden, sau chiar Casa Albă?”, a reacţionat Donald Trump într-un comunicat de presă.