Joe Biden bagă omenirea în stare de alertă: „ Putin nu glumeşte cu posibilitatea folosirii armelor nucleare”

Președintele Joe Biden afirmă că Vladimir Putin nu glumește în legătură cu posibilitatea folosirii armelor nucleare în conflictul din Ucraina. Liderul Americii susține că, de la criza rachetelor din Cuba, omenirea nu a fost niciodată mai aproape de un război cu bombe atomice așa cum este în prezent.

Bide chiar insistă că se va ajunge acolo, la lovituri nucleare, „dacă lucrurile continuă pe drumul pe care sunt acum”.

Joe Biden vede „perspectiva unui Armaghedon”
Niciun alt șef de stat din NATO nu a transmis un mesaj atât de dur și clar cu privire la pericolul escaladării conflictului ruso-ucrainean într-un război nuclear.

Casa Albă, clarificări despre ”Armaghedonul” nuclear invocat de Biden: ”Nu există indicii că Rusia pregăteşte vreun atac nuclear iminent”

Cu ocazia unui eveniment de strângere de fonduri, organizat la New York, Joe Biden a apreciat că ameninţările lui Vladimir Putin nu sunt vorbe goale, iar ce se întâmplă în Ucraina riscă să scape de sub control.

„Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu folosirea unei arme nucleare dacă lucrurile continuă pe drumul pe care sunt acum”, a transmis Biden, citat de CNN. În opinia sa, Vladimir Putin nu a glumit când a făcut referire la folosirea întregului arsenal din dotarea armatei ruse pentru apărarea teritoriilor anexate din Ucraina.

„Nu ne-am confruntat cu perspectiva unui Armaghedon nuclear de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba. Nu cred că poți utiliza cu ușurință o armă nucleară tactică fără să ajungi la Armaghedon” – Joe Biden

Americanii râd de armata Rusiei
Pe de altă parte, președintele SUA ia în derâdere forța militară a armatei Rusiei, pe care nu se ferește să o eticheteze ca fiind „ineficientă”.

„Vladimir Putin nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă. Încercăm să înţelegem care este calea de ieşire a lui Putin. Cum poate să iasă din asta? Cum se poate poziţiona astfel încât să nu piardă o parte semnificativă din puterea sa în Rusia?”, a mai declarat Biden.

Surprinde, totuși, lejeritatea cu care Joe Biden vorbește despre un Armaghedon nuclear. Săptămâna aceasta, chiar consilierii săi de securitate națională și înalți oficiali de la Pentagon au fost mult mai calculați, spunând că amenințările rușilor sunt luate în serios, dar ei „nu văd o mișcare în privința aceasta”, care să arate că Moscova se pregătește de lovituri nucleare.

Între 14 și 28 octombrie 1962, omenirea a fost în stare de alertă după ce URSS a decis să trimită rachete nucleare în Cuba, adică fix în coasta SUA. Replica americanilor a venit prompt, Casa Albă și Kremlinul amenințându-se reciproc până la punctul în care izbucnirea unui conflict nuclear între cele două super-puteri părea iminent. Totuși, într-un final, situația s-a detensionat, iar America și URSS au renunțat la planurile de atac.