ROPRES

ISW: Forțele ruse au început evacuarea ofițerilor din regiunea Herson

Distribuiți acest articol!

Armata rusă a început să-și evacueze ofițerii și medicii din regiunea Herson, se arată în raportul de duminică al experților de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Moscova își retragere forțele înapoi peste râul Nipru anticipând avansul contraofensivei ucrainene în capitala regională Herson.

„Forțele rusești și-au continuat retragerea din vestul regiunii Herson în timp ce se pregătesc de acțiuni de amânare care cel mai probabil vor avea o eficiență doar parțial”, este concluzia raportului de sâmbătă al ISW.

Citând Statul Major ucrainean, experții de la think tank-ul american scriu că forțele ruse aflate în retragere în Herson și-au evacuat deja ofițerii și medicii din Berilsav, un oraș situat la nord-est de Herson.

Totodată, armata transferă pacienții de la Spitalul din Kahovka, posibil pentru a elibera paturi de spital pentru soldați.

Totodată, 2.000 de soldați nou mobilizați, ce compun o forță neexperimentată, ar fi primit sarcina să mențină linia frontului pentru a înfrâna avansul ucrainean pe măsură ce forțele ruse din regiunea Herson se retrag.

„Este improbabil ca rezerviștii nou-mobilizați și slab antrenați să poată ține pepit și rezista unui atac ucrainean în eventualitatea în care forțele ucrainene decid să atace și să urmărească forța care se retrage”, scrie ISW.

Experții citează și comentariul unui blogger militar făcut pe 21 octombrie cum că forțele ruse „vor primi vești proaste din provincia Herson” în următoarea săptămână și că luna noiembrie va fi „extrem de dificilă” pentru ei.

De asemenea, un corespondent de război atenționa pe 19 octombrie că raportul dintre forțe este de patru soldați ucraineni la unul rus și că din această pricină „pierderi teritoriale sunt posibile în următoarele două luni, dar că înfrângerea într-o luptă nu echivalează cu pierderea războiului”, se mai arată în raportul ISW.

Cu o populație de 280.000 înainte de război, Herson este unica capitală regională capturată de ruși. Administrația pro-rusă locală a început să evacueze peste râul Nipru cele câteva zeci de mii de civili pe motivul unei apropiate contraofensive ucrainene.

„Administrația de ocupație a invocat situația <> de pe front, <> și a oferit instrucțiuni cu privire la locul unde pot lua bărci care să îi ducă dincolo de râu. Administrația de ocupație i-a încurajat pe cei evacuați să ia cu ei îmbrăcăminte, obiecte de valoare și documente, indicând că nu se așteaptă la o revenire rapidă a rușilor sau a civililor în vestul Khersonului”, au scris experții ISW în raportul din 22 octombrie.

Potrivit evaluării de sâmbătă a situației de pe front publicată de Ministerul britanic al Apărării, forțele rusești au construit un pod de pontoane în paralel cu podul Antonovski, avariat în urma atacurilor ucrainene, prevăzut a avea un rol esențial în retragerea forțelor ruse peste Nipru.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...