ÎPS Teodosie, după ce a fost din nou hărțuit de Poliție, la o înmormântare: Ne exprimăm dreptul nostru de a ne închina la Sfântul Andrei și îi chem pe toți românii să se închine. Acesta e lucrul lui Dumnezeu, pe care nimeni nu poate să-l strice

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a avut vineri seară o intervenție în direct la România TV, unde a vorbit despre noua tulburare produsă de polițiști vineri la slujba înmormântării unui preot, oficiată de arhiereu, dar și despre faptul că va organiza luni pelerinajul de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” cu participarea tuturor românilor și cu respectarea tuturor regulilor sanitare.

„A fost o înmormântare. Eu nu pot să fac poliție la o înmormântare. A fost înmormântarea unui preot care a slujit 30 de ani și, sigur, oamenii au venit din toată comuna, chiar și din oraș și n-a fost nimic rău. (La întrebarea de ce nu a purtat mască – n.red.) Am o explicație foarte clară: pe 17 iulie anul acesta Patriarhia, în protocol cu Ministerul Sănătății, a stabilit ca slujitorii – ca și actorii, ca și d-voastră (crainicii TV) – nu poartă mască. De aceea, a fost o exagerare. Sigur, se dorește din nimic o acuzație. Nu este nimic real în această acuzație. Eu am intervenții foarte intense. Mu pot să fac aceste intervenții și, de aceea, n-am cum să port mască. Trebuie să mă și vadă poporul și nu pot să mă exprim, n-am respirație dacă port masca în timp ce-mi folosesc glasul din plin”, a explicat ÎPS Teodosie încercarea penibilă a trimișilor ministrului Vela de a crea o nouă intimidare la adresa credincioșilor într-un moment atât de delicat.

„Slujitorii bisericești sunt exceptați de la purtarea măștii, în timpul slujirii. Excepții asemănătoare găsim la cântăreți și la crainicii TV”, s-a arătat vineri pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, în postarea unui articol cu îndrumările Patriarhiei Române din vară, care stipulează această excepție pentru „slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”.

Întrebat cum se va desfășura pelerinajul din județul Constanța de sărbătoarea Sfântului Andrei, în contextul unei noi respingeri în justiție a cererii sale, Arhiepiscopul Tomisului a explicat că va continua dialogul cu autoritățile pentru ca pelerinajul să se desfășoare fără a se încălca nici libertatea religioasă, nici regulile sanitare.

„Eu țin legătura cu autoritățile, vreau să ne exprimăm acest drept al nostru de a ne închina la Sfântul Apostol Andrei și încă o dată îi chem pe toți românii să se închine. Noi vom asigura împreună cu jandarmii, cu poliția – au fost deja la Peștera Sfântului Andrei și Jandarmii, și Poliția, și direcția sanitară Constanța și vom asigura în acel platou atât de mare toată distanța fizică. Vom avea, de asemenea, substanțele de dezinfecție, nu vom intra înăuntru, toată ceremonia este afară, acolo încap câteva mii de oameni. S-a și calculat, s-a fixat cu culoarea albă locurile unde să stea oamenii. Va fi flux de intrare și flux de ieșire, astfel încât să nu fie o aglomerație, respectând toate normele sanitare”, a mai precizat Arhiepiscopul Tomisului.

Despre eventualitatea unei intervenții brurtale a jandarmeriei dacă pelerinii vor veni în număr mai mare decât s-a stabilit,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro