Ipoteză uluitoare despre scufundarea Titanicului! Care a fost de fapt cauza tragediei?

Un meteorolog american vine cu o ipoteză neașteptată privind cauza accidentului care a scufundat Titanicul. 

Potrivit cercetătorului Mila Zinkova, Titanicul a lovit un aisberg și s-a scufundat din cauză că deviase de la traseul stabilit inițial, în urma dereglării busolei.

Cauza acestei dereglări o reprezintă interferențele magnetice care au apărut în timpul unei furtuni solare care a avut loc în acea noapte.

De altfel, potrivit unor supraviețuitori ai tragediei, printre care și Lawrence Beesley, în noaptea accidentului a fost observată aurora boreală.

Acest pitoresc fenomen meteorologic apare în timpul unor furtuni solare, care provoacă în atmosfera terestră o furtună geomagnetică.

Fluctuațiile magnetice care au loc pot afecta sistemele de navigație și de comunicații, iar în cazul Titanicului chiar și o deviere de numai un grad ar fi fost de ajuns pentru a schimba traseul și a îndrepta vaporul spre o zonă periculoasă, unde erau multe aisberguri.

Tot aceste interferențe au provocat întreruperi ale comunicării între Titanic și vapoarele aflate în zonă. Din această cauză, unele apeluri prin care echipajul cerea ajutor nu au fost interceptate, iar coordonatele de localizare transmise au fost interpretate greșit.

Apariția aurorei boreale în zona în care s-a scufundat Titanicul a fost notată și în jurnalul de bord al ofițerului James Bisset de pe vaporul RMS Carpathia, care a venit în ajutorul supraviețuitorilor și a salvat 705 persoane.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: