Ionuț Neagu(AUR) – interpelare către MAI: Cât timp va mai fi tărăgănat dosarul atacului antisemit împotriva actriței Maia Morgenstern?

Senatorul Ionuț Neagu a depus o interpelare către domnul Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, în legătură cu dosarul ce vizează amenințările cu moartea la adresa actriței Maia Morgenstern și atribuite în mod fals și provocator Alianței pentru Unirea Românilor (AUR)

Ca urmare a plângerii depuse de actrița Maia Ninel Morgenstern a fost deschisă o anchetă de către procurori și Direcția de Investigații Criminale din IGPR. Dosarul a fost înregistrat inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și, ulterior, declinat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. Autorul atacului virulent antisemit a fost depistat, reținut de poliție și și-a recunoscut fapta.

La 29 martie 2021 s-a emis un Comunicat de către Instituția purtătorului de cuvânt din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, prin care s-au adus la cunoștința opiniei publice următoarele: ”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale față de o persoană pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare, prev. de art. 206 cu aplicarea art. 77 lit. h C. pen.

Ulterior, a fost prezentată procurorului de supraveghere, care a admis propunerea de punere în mișcare a acțiunii penale și a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pentru 60 de zile, față de cel în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „amenințarea unei persoane sau a unui grup de persoane, prin intermediul unui sistem informatic (…) faptă prevăzută de articolul 6 indice 1 din O.U.G. 31/2002”.

În același timp, dat fiind că în ultima lună, organele de anchetă nu au mai furnizat opiniei publice niciun fel de informații privind derularea cercetărilor, presa națională a atras atenția asupra faptului că într-un caz atât de grav ca cel al atacului virulent antisemit împotriva actriței Maia Ninel Morgenstern, a membrilor familiei ei și a actorilor Teatrului Evreiesc de Stat din București autoritățile ar avea interesul politic al tergiversării cercetărilor, astfel încât să planeze, cât mai mult timp posibil, asupra partidului politic Alianța pentru Unirea Românilor suspiciunea că ar avea vreo legătură cu acest atac virulent antisemit.

Având în vedere cele prezentate, vă rog respectuos să-mi transmiteți:

  1. Care sunt motivele reale și temeinice ale lipsei de celeritate în cazul investigațiilor în dosarul intentat în legătură cu amenințările cu moartea împotriva actriței Maia Ninel Morgenstern, a fiicei sale și a actorilor Teatrului Evreiesc de Stat din București cuprinse în mesaje electronice antisemite de o virulență extremă atribuite în mod fals partidului politic de opoziție Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a cărei scoatere în afara legii este dorită de un înalt reprezentant al Guvernului?
  2. Cât timp va mai fi tărăgănate investigațiile în dosarul intentat în cazul atacului virulent antisemit împotriva actriței Maia Ninel Morgenstern, a fiicei sale și a actorilor Teatrului Evreiesc de Stat din București?